Buitenland
NOSNTR

Geen stamceldonoren voor mensen die wonen op Curaçao, Aruba of Bonaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen stamceldonoren voor mensen die wonen op Curaçao, Aruba of Bonaire

Wie op Aruba, Bonaire of Curaçao woont en vanwege ziekte een stamceltransplantatie nodig heeft, zal op de eilanden geen donor kunnen vinden. Er worden simpelweg geen stamceldonoren geregistreerd. Dit probleem heeft de moeder van Ayoni Guda. Zij heeft leukemie en heeft een stamceltransplantatie nodig, maar ze kan geen donor vinden omdat ze op Aruba woont. Ayoni Guda en Jaap Dijkman, directeur van stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren waren te gast bij Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

"Mijn moeder krijgt nu immuuntherapie. In eerste instantie kreeg ze chemotherapie, dat leek goed te gaan, maar na zes maanden kwam de ziekte agressiever terug. Het gaat fysiek goed maar emotioneel is het een enorme tegenslag. Een transplantatie is de beste optie om haar beter te maken, maar de kans dat we een donor vinden is klein", vertelt dochter Ayoni.

500 nieuwe donateurs op de Cariben

"Door de etnische achtergrond is het lastig om een donor te vinden. Wij zijn daarom samen met familie en vrienden een campagne gestart op Aruba om een match te vinden. We doen veel oproepen en hangen posters op, inmiddels hebben we zo'n vijfhonderd mensen gevonden op de Cariben die willen doneren. Er worden ook drive-throughs georganiseerd waar donoren hun speeksel kunnen afgeven", aldus Ayoni Guda.

Jaap Dijkman, directeur van stichting Matchis, vindt het heel bijzonder wat Ayoni met haar club heeft bereikt. "Het is een mooi begin, maar het moet grootschaliger, daar zijn subsidies voor nodig. Daar moeten we de haalbaarheid van onderzoeken en hoe dat dan zouden moeten aanpakken", legt de directeur uit.

"Het vinden van stamceldonoren in het Caribisch deel van Nederland is lastig omdat de populatie klein is en er geen voorzieningen zijn om mensen in te schrijven. Ook is er sprake van een ander type weefsel. Er leven mensen die overal vandaan komen, zij bestaan uit verschillende etniciteiten. Een donor moet zoveel mogelijk lijken op de patiënt qua etnische achtergrond. In Nederland is de samenstelling van de bevolking veel homogener. De meesten hebben dezelfde achtergrond en lijken op elkaar waardoor het makkelijker is om een match te vinden", vertelt Dijkman.

stamcel

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie