'In een nieuwe wet in Oeganda riskeer je tien jaar celstraf als je homoseksueel bent'
- Nieuws
- 'In een nieuwe wet in Oeganda riskeer je tien jaar celstraf als je homoseksueel bent'
Het leven is bijna onmogelijk voor mensen uit de LHBTI-gemeenschap in Oeganda. Het land kent al één van de strengste anti-homowetten in heel Afrika, maar nu willen Oegandese parlementsleden die nóg verder aanscherpen. "Alleen al zeggen dat je homo bent, kan straks strafbaar worden," zegt Oeganda-kenner Arne Doornebal in Bureau Buitenland.
Oeganda wil superstrenge anti-homowet nog verder aanscherpen
Controversie
Oegandese parlementsleden hebben afgelopen donderdag een controversiële wet tegen homoseksualiteit ingevoerd. "Het zeggen dat je homoseksueel bent of een andere identiteit dan man of vrouw hebt, kan tot tien jaar cel leiden. Door die nieuwe wet kunnen ook huiseigenaren die hun woning aan lhbti+’ers verhuren aangeklaagd worden omdat ze daarmee medeplichtig zijn aan het mogelijk maken van homoseksualiteit. Daarnaast staat in een clausule dat het strafbaar wordt om homoseksualiteit te promoten of ondersteunen. Daar vallen NGOs zoals Hivos en Sexual Minorities Uganda (SMUG) ook onder. De een na de ander NGO wordt verboden in het land. Een van de reden waarom de actiegroepen zo hard worden aangepakt, is omdat die in alle openheid door westerse landen worden gesteund," zegt Doornebal. Bij eerder strenge wetsvoorstel in Oeganda bijvoorbeeld, werden er in 2011 in de Nederlandse Tweede Kamer vragen gesteld, omdat Nederlandse medefinancieringsorganisaties LGBTI-organisaties in Oeganda steunden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Toename van homoseksualiteit
Directe aanleiding voor deze nieuwe wet is promotie van homoseksualiteit op sociale media en in scholen, zegt Doornebal, dat tegen het zere been van sommige parlementiërs schopt. "Wat je in de afgelopen maanden zag, zijn meer berichten via sociale media waarin gesuggereerd werd dat er sprake zou zijn van een toename van homoseksualiteit in Oeganda," zegt Doornebal. '"Dat is hoe de parlementariërs dat hebben geïnterpreteerd. En er werd vrij snel aangenomen dat die toename er was, en dat dat kwam door propaganda via sociale media van homoseksualiteit." De gedachte is dat er meer homoseksualiteit is dan tijdje geleden, en precies daarom is het nodig om de anti-homowet aan te scherpen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Strenge anti-homo wetten
Oeganda kent een strenge anti-homowetgeving die stamt uit de koloniale tijd. Die wetten verbieden homoseksualiteit. Deze nieuwe wetsvoorstel doet daar nog een schepje bovenop, en zorgt ervoor dat Oeganda zich alleen maar meer afsnijdt van de internationale LHBTI gemeenschap, zegt Doornebal, omdat hun rechten niet meer beschermd kunnen worden door NGOs. Een minister opperde in 2019 om de doodstraf in te voeren voor homoseksualiteit. Ook in 2009 is zo’n wetsvoorstel voorgesteld, dat in 2014 is goedgekeurd door president Yoweri Museveni, maar dat werd uiteindelijk door het Hooggerechtshof ongeldig verklaard.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.