Grote delen van Bangkok staan onder water, vrees voor grote economische schade
- Nieuws
- Grote delen van Bangkok staan onder water, vrees voor grote economische schade
De afgelopen dagen heeft het extreem hard geregend in de Thaise hoofdstad en nieuwe buien zijn op komst. Complete wijken van de miljoenenstad zijn daardoor ondergelopen.
Overstromingen in Bangkok
Video niet beschikbaar
“Rond deze tijd is er wel altijd een hevige moessonbui hier en daar, maar dit seizoen is het wel heel erg”, vertelt Zuid-Azië-correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. “Er zou in de afgelopen 20 jaar niet zoveel regen zijn gevallen. In heel Thailand. Er zijn overstromingen in zo’n 17 provincies. Maar vooral in Bangkok levert het hele grote problemen op.”
Bangkok
“Er valt daar zoveel regen dat de afvoeren het niet aankunnen. Er zijn wijken die nu permanent onder water staan, drukke kruispunten staan vast, mensen kunnen vaak het huis niet uit. Dat levert soms vreemde beelden op. In de ene wijk zag je dan een grafkist door de straten van Bangkok drijven en in een andere wijk zag je jongen weekborden.”
Overheid
“Het eerste wat moet gebeuren, is het water uit de straten krijgen. Het koninklijke irrigatiedepartement probeert met pompen het water in kanalen te krijgen, maar die zijn zelf nu zo vol dat die op sommige plekken ook weer overstromen.”
“Het leger heeft heel veel moeite om met hun trucks de wijken in te komen, om hulp te bieden. Mensen worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven totdat het water weg stroomt en alleen als het absoluut noodzakelijk is de deur uit te gaan. Dat is op zich wel ironisch, want veel oudere Thaise burgers klagen dat de overstromingen ervoor zorgen dat ze voor het absolute noodzakelijke de deur niet uit kunnen.”
Gevolgen
“Er zijn op dit moment geen gewonden doden. Het is vooral de economische schade wat een groot probleem kan worden. Niet alleen lokaal in Bangkok. Maar landelijk, juist omdat het Bangkok is. Bangkok is het economische centrum van Thailand. Veel bedrijven en industrieën bevinden zich juist langs de waterwegen en kunnen veel onderlopen. Ze kunnen veel schade oplopen, veel bedrijven zelf proberen barrières op te zetten om het water buiten hun zaak te houden. Dat lukt niet altijd.”
“Het absolute nachtmerriescenario dat ze hebben, is wat er in 2011 gebeurde. Overstromingen zorgde toen voor een schade van 38 miljard euro. Dat is 14 procent van het nationaal product van Thailand. Zo erg is het tot nu toe nog niet. Maar ja het regenseizoen duurt nog tot oktober.”
Regen
“Gisteren was er eventjes een laatste grote hoosbui. De komende dagen is het even wat rustiger. Maar ja, er zijn 23 wolkbreuken voorspeld tussen september en oktober. We hebben er nu pas 8 gehad. 8 Wolkbreuken die tot nu toe enorm hebben huis gehouden in Bangkok en daarbuiten. Dus nog 15 te gaan die enorm veel water zullen dumpen boven Thailand.”
“Bedrijven maken zich daar zoveel zorgen over dat ze misschien een productiestop willen inlassen. Dat zou sowieso al veel schade opleveren. Of het nou zo erg wordt als in 2011, kan ik niet zeggen, maar het wordt hoe dan ook substantieel aan het einde van het regenseizoen.”
RJN Thailand
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.