Buitenland
BNNVARA

Haris maakte tweede aardbeving Afghanistan mee: 'Ik dacht dat ik in een nachtmerrie zat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Haris maakte tweede aardbeving Afghanistan mee: 'Ik dacht dat ik in een nachtmerrie zat'

Afgelopen zaterdag verraste een verwoestende aardbeving Afghanistan, gevolgd door vele naschokken. Dorpen liggen in puin, en sommige mensen verloren zelfs hun hele gezin. Woensdag trof een zware beving het land opnieuw. Haris Faiz van de Stichting Omid was in het land tijdens de tweede beving en vertelt over zijn ervaring in De Nieuws BV: "Ik dacht dat ik in een nachtmerrie zat."

Video niet beschikbaar

Faiz bevond zich met Stichting Omid als een van de weinige Nederlandse stichtingen in het rampgebied, om hulp te verlenen na de eerste aardbeving van zaterdag, zegt hij. "Om tien over vijf in de ochtend hoorde we een hele grote knal. Twee seconden later begon alles te beven." In eerste instantie dacht Faiz dat hij droomde, maar toen een vriend zijn naam riep, wist hij dat de situatie serieus was. "Je ziet je leven binnen een paar seconden voorbij flitsen en denkt 'oké, nu is het klaar' ", vertelt hij.

Faiz verzamelde zo snel mogelijk zijn telefoon, paspoort en vest en ging naar beneden. "Voordat ik het wist stond het hele hotel beneden, in pyjama's en met dekens die zij meegenomen hadden", vertelt hij. Na de beving is Faiz met de bus naar Kabul vertrokken, waar hij woont.

Strenge winters

De getroffen dorpen zijn volgens Faiz compleet verwoest. Hij benadrukt dat alle hulp welkom is. "Of het nou voedsel is, tenten zijn, of geld. Mensen hebben letterlijk alles verloren", zegt hij. Het land heeft een tekort aan basisbehoeften en het volgende probleem ligt al op de loer.

In Afghanistan kunnen de winters extreme temperaturen bereiken, volgens columnist en onderzoeker Sahar Noor. "Temperaturen van min 25 tot min 33 zijn gemeten. Afgelopen winter was zelfs de strengste van de afgelopen tien jaar", vertelt zij. Door de oorlog in het land zijn er 3,5 miljoen mensen ontheemd en wonen ze in primitieve ongeïsoleerde huisjes. Volgens Noor is er geen brandstof voor kachels en ontbreken dekens en warmtebronnen op grote schaal. "Je hebt te maken met een ernstig humanitaire crisis die zich letterlijk voor onze ogen afspeelt", aldus Noor.

Klimaatverandering

"En dan heb je het nog niet eens over de klimaatverandering waar het land mee te kampen heeft", vervolgt ze. Afgelopen zomer was er namelijk een overstroming in het land waar 31 mensen hun leven verloren, en het land heeft veel te maken met droogte. "De boeren die normaliter kunnen oogsten en van voedsel kunnen voorzien, kunnen dat ook niet meer door deze droogte", zegt Noor.

Taliban

"De Taliban ondersteunt ngo's op het moment dat er zulke verschrikkelijke rampen gebeuren. Ze laten die ook toe", vertelt Faiz. Maar, voor de langere termijn zou er alsnog dialoog moeten zijn met de Taliban, vindt hij. Noor benadrukt het belang van dialoog ook. "De strategie die de internationale gemeenschap de afgelopen twee jaar heeft gehanteerd heeft een averechtse werking gehad. Inmiddels heeft de Taliban vijftig decreten uitgevaardigd om vrouwen volledig uit het openbare leven te verbannen", zegt Noor.

Ze is van mening dat dit het moment is om met de Taliban in gesprek te gaan. "Het land kampt door de vele sancties tegen de Taliban met economische problemen. Ze moeten wel, denkt Noor. "Als ze het land willen helpen stabiliseren en zeggen dat zij het juiste bestuur voor het land zijn hebben ze geen keus."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie