Komt mijn geld voor hulp aan Afrika wel goed terecht?
- Nieuws
- Komt mijn geld voor hulp aan Afrika wel goed terecht?
"Wij hebben als Rode Kruis onze eigen lokale afdeling, en die besteden de gelden zelf", zegt Carla Jonkers van de internationale hulporganisatie bij Spraakmakers. Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling "durft te garanderen dat het leeuwendeel van de middelen wel degelijk goed terecht komt".
Video niet beschikbaar
Blijven onze donaties aan Afrika niet (te veel) aan de strijkstok hangen? Die vraag klinkt door in verschillende reacties in de Spraakmakers Community. Een terechte zorg? Hoe kijken ze hier bij het Rode Kruis naar?
"Wij hebben onze eigen lokale afdeling, en die besteden de gelden zelf", zegt Carla Jonkers van de internationale hulporganisatie. "Zij runnen klinieken, repareren waterpunten, geven geld aan mensen om eten te kopen, dus dat hebben we zelf in de hand."
Meeste geld komt goed terecht
Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling reageert: "Noodhulporganisaties als het Rode Kruis en Sitichting Vluchteling hebben natuurlijk jarenlange ervaring met het uitvoeren van dit soort programma’s in hele moeilijke gebieden. Ik zal niet garanderen dat van uw euro ook echt honderd cent goed terecht komt. Er is altijd een kans dat geld gestolen wordt of voedsel op verkeerde plek terecht komt. Dat zal zeker gebeuren. Maar ik durf te garanderen dat het leeuwendeel van de middelen die beschikbaar gesteld worden om honger te bestrijden, wel degelijk goed terecht komt."
Mensen zijn vel over been
De nood is hoog, ziet Jonkers, die afgelopen november in de Hoorn van Afrika was. "Mensen vertellen dat er al jarenlang te weinig regen is gevallen, dat hun kuddes grotendeels zijn overleden en dat ze proberen te overleven door het kleine beetje dat ze hebben, met elkaar te delen. Mensen zijn vel over been, kinderen apathisch. Echt de beelden die je kent van tv."
Ceelen deelt die zorg. "De ene crisis buitelt over de ander heen. Ik sta ruim twintig jaar aan het roer bij Stichting Vluchteling en ook daarvoor heb ik vele jaren bij noodhulporganisaties gewerkt en ik weet eigenlijk niet wat me overkomt. Het gaat achter elkaar door en lijkt steeds erger te worden."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!