Buitenland
VPRO

Nederlanders scoren een hit in Myanmar met het lied ‘Zo vrij’

foto: NPO Radio 1 video
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders scoren een hit in Myanmar met het lied ‘Zo vrij’

In Nederland kennen we haar nog niet, maar in Myanmar is de Nederlandse Maya Muller een bekendheid. Tijdens het hoogtepunt van de Covid-crisis verwierf zij op Facebook en YouTube faam met haar liedjes in het Birmees. Met het lied 'Zo vrij', geschreven samen met muzikant Jeroen Weerdenburg, wil zij de mensen in Myanmar een hart onder de riem steken. Vandaag waren zij te gast in Bureau Buitenland voor een klein optreden.

Video niet beschikbaar

Youtube-hit

Maya, die na een studie vloeiend Birmees spreekt, verbleef tussen 2019 en 2021 twee jaar lang in Myanmar. "Ik werkte er voor een NGO. Maar aan het begin van de coronacrisis begon ik met het op Youtube plaatsen van liedjes die ik zong in Birmees." Dat blijkt een hit. Ze wordt in die tijd zelfs regelmatig herkend op straat. "Veel selfies genomen met mensen, ja. En mijn video's werden wekelijks door miljoenen mensen bekeken. Dus dat voelde wel heel cool."

Niet vergeten

Maar dan gaat het mis in het land. In februari 2021 pleegt het leger een staatsgreep. “Toen ik weg moest, voelde ik me machteloos. Iedereen die ik lief had moest ik achterlaten." Samen met muzikant Jeroen Weerdenburg besloot ze onlangs het lied 'Zo vrij' op te nemen. "Mijn manier om een klein stukje bij te dragen en te laten weten dat ik ze niet vergeet.”

Inmiddels is Birmees-talige lied ook alweer een hit in Myanmar. Zelfs BBC Burmese besteedde aandacht aan het nummer en inmiddels heeft het al miljoenen mensen weten te bereiken. Het is echt de bedoeling van Maya om mensen op afstand toch een beetje een hart onder de riem te steken, vertelt ze: "De tekst betekent zoiets als 'Het leven is moeilijk. En alles is zwaar. Maar soms als je dan aan de liefde denkt, dan denk je: het komt wel goed'".

VPRO BB 1309 Myanmar

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie