Buitenland
WNL

VN-topvrouw Gerda Verburg roept landen op: maak afspraken tegen hamsteren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VN-topvrouw Gerda Verburg roept landen op: maak afspraken tegen hamsteren

Het coronahamsteren dat het begin van de coronacrisis typeerde, mag niet meer terugkeren nu voedseltekorten dreigen door de oorlog in Oekraïne. Dat zei VN-topvrouw Gerda Verburg dinsdagochtend in Sven op 1. “Daar moeten regeringen afspraken over maken”, aldus de voormalig minister van Landbouw. “Hamsteren zorgt ervoor dat de schappen leeg raken en dat geeft een totaal verkeerd en alarmerend signaal.”

Video niet beschikbaar

Maar een voedselprobleem dreigt volgens de assistent secretaris-generaal van de Verenigde Naties zeker. Verburg, die voedsel in haar portefeuille heeft, is zeer bezorgd over de voedselvoorziening van arme landen nu de graanschuur van de wereld is veranderd in een oorlogsgebied. “Op een schaal van 1 tot 10 zit ik momenteel op alarmfase 8. Het is buitengewoon zorgelijk.”

Oogst redden

“Burgers in belegerde steden hebben geen toegang tot de juiste hoeveelheid voedsel en het is maar de vraag of er voldoende water beschikbaar is”, vervolgt Verburg. Maar bij de landbouw ligt ook een probleem volgens de oud-minister. “Er wordt op dit moment gewerkt aan het creëren van een veilige doorgang voor hulpverleners en dat zou ook moeten gebeuren als het gaat om voedsel – en landbouwtransporten.”

Op die manier denkt Verburg dat de volgende oogst nog gered kan worden en de huidige voedselopbrengst geëxporteerd naar het buitenland. Om de volgende oogst te redden, moeten er deze week concrete afspraken gemaakt worden. “Idealiter gebeurt dat vandaag nog”, zegt Verburg. “Dat is ontzettend moeilijk, maar ook de enige manier om een orkaan van honger voor de allerarmste landen te voorkomen.”

Sven op 1 met Gerda Verburg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie