Buitenland
WNL

Republikeinen geven heksenjacht op Nancy Pelosi niet op: is zij schuldig aan gebrekkige beveiliging tijdens Capitoolbestorming?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Republikeinen geven heksenjacht op Nancy Pelosi niet op: is zij schuldig aan gebrekkige beveiliging tijdens Capitoolbestorming?

De Republikeinen proberen al drie jaar lang Nancy Pelosi te portretteren als schuldige in de gebrekkige beveiliging en late aanwezigheid van de National Guard tijdens de bestorming van het Capitool. "Ze zoeken naar de schuldvraag", zegt Amerika-deskundige Michiel Vos over de situatie waar zijn schoonmoeder in zit, in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Op 6 januari 2021 werd het Capitool in Washington bestormd door grote hordes Trump-aanhangers. Alle politici aanwezig in het gebouw, verkeerden in levensgevaar en werden later naar een veilige locatie geëvacueerd.

Documentaire

Een van de evacuees was toenmalig lid van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Ook haar dochter en filmmaker Alexandra Pelosi - die de evacuatie vastlegde en daar later een documentaire over maakte - werd geëvacueerd. Net zoals toenmalig Senatoren Chuck Schumer en Mitch McConnell.

Op beelden zijn gesprekken te zien tussen Pelosi en haar collega's. Daarop is te zien hoe Pelosi meerdere malen met nadruk vraagt waar de National Guard is en waarom het zo lang heeft geduurd voordat van hogerop toestemming werd gegeven aan de National Guard om op te treden. Dat schrijft Amerikaans medium Politico dat de beelden heeft gezien.

Volgens de Republikeinen geeft dit geen juist beeld van de situatie. Zij zijn van mening dat Pelosi een hoop te verwijten valt en schuldig is aan de gebrekkige beveiliging op 6 januari. Zij hebben de ruwe beelden van Alexandra Pelosi opgevraagd om dat aan te kunnen tonen.

Op zoek naar de schuldvraag

"Er wordt gesteggeld over hoeveel materiaal zij heeft afgegeven aan de hoorcommissies. Ze willen meer zien. Ze zijn op zoek naar de schuldvraag", zegt Vos, die overigens getrouwd is met Alexandra Pelosi.

De hoofdvraag is dus: wie heeft er schuld aan de gebrekkige beveiliging? "Was het Trump die alle troepen tegenhield? Of waren er ook mensen binnen, die mede verantwoordelijk zijn of waren voor de beveiliging van hun Capitool?"

Vos: "Het gevecht gaat al een paar jaar over hoe belangrijk die dag was. Zijn het een stelletje toeristen geweest die een beetje te gortig te werk gingen? Of waren het echt voorbereide enge militiegroepen die daar de boel wilden overnemen. We balanceren tussen die twee visies."

Michiel Vos (Amerika-kenner) over debat in VS: 'Trump denkt dat hij Biden kan opeten' (11 juni 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie