Buitenland
AVROTROS

Dr Kelder & Co over de NAVO en waarom de VS bondgenoten nodig (blijft) hebben

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dr Kelder & Co over de NAVO en waarom de VS bondgenoten nodig (blijft) hebben

In dr Kelder & Co is dr. Sabine Mengelberg van de Defensie Academie te gast. Het gaat over de NAVO-top die komende week van start gaat. De Financial Times kam dit weekend met een inzichtgevend stuk over de verhoudingen binnen de NAVO. Het is een reconstructie van de NAVO-top uit 2018 waar een woedende Trump hamerde op de plichten die veel Europese lidstaten niet nakwamen. Mark Rutte kreeg de opdracht Trump te kalmeren met de boodschap dat de andere lidstaten ook zouden gaan betalen voor de veiligheid van de NAVO. Sindsdien en zeker sinds 2022 na de Russische inval in Oekraïne is defensie weer urgent.

Video niet beschikbaar

Ondanks het grotere belang dat er inmiddels weer gehecht wordt aan defensie, blijft de VS de grootste speler binnen de NAVO. 916 miljard dollar geeft de VS uit aan de NAVO, bijzonder veel op een totale NAVO-begroting van 1349 miljard dollar. Zou het voor de VS niet lucratiever zijn voor de VS om uit de NAVO te stappen, vanwege de miljarden die het de natie kost, legt dr Kelder aan dr. Mengelberg voor. Zij ziet daar geen heil in. Ze waarschuwt voor het verdwijnen van de liberale wereldorde. In een nieuwe ‘multipolaire’ wereld heeft de VS bondgenoten nodig en die zitten er binnen de NAVO.

Een van de uitdagingen voor de toekomst van de NATO is de uitbreiding. De VS wil volgens dr. Mengelberg al jaren uitbreiden. Japan, Zuid-Korea en Australië zijn ook te gast als samenwerkingspartners op de top. Als het aan de VS ligt worden deze samenwerkingsverbanden uitgebreid. Daar is nog discussie over. Met 32 lidstaten liggen de landen al niet op een lijn. Polen wil alle aandacht op het Russische gevaar. Andere landen willen ook aandacht voor cyberoorlog, terrorisme en zelfs space, onderdelen die de laatste decennia ook in NAVO-verdragen opgenomen zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie