Buitenland
VPRO

Suriname in spanning om uitspraak Bouterse

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Suriname in spanning om uitspraak Bouterse

Morgen is het, na twee eerdere veroordelingen, tijd voor een laatste uitspraak over het aandeel van Desi Bouterse in de Decembermoorden. Voor velen een historisch moment, maar een deel van de nieuwe generatie jongeren richt zich liever op de toekomst. Journalist Roy Khemradj vertelt in Bureau Buitenland over de verdeeldheid die de strafzaak oproept.

Video niet beschikbaar

Oproer

Op de partijbijeenkomst van de Nationale Democratische Partij (NDP) afgelopen weekend zei Bouterse nog in zijn toespraak "dat de zaken uit de hand kunnen lopen" op de dag van het vonnis. Maar wat er echt gaat gebeuren, dat weet niemand. Wel is er een veiligheidsanalyse uitgelekt, waaruit duidelijk wordt dat de Surinaamse autoriteiten rekening houden met spanningen en zelfs met geweld.

"Totdat deze uitspraak achter de rug is, zit iedereen in Suriname nu in spanning", zegt Khemradj. "Mensen zijn bang dat de keiharde achterban van Bouterse tot oproer in staat is – wat ik ook niet uitsluit. De NDP is altijd gebleken een goed georganiseerde partij te zijn die goed weet te mobiliseren. Maar ik vertrouw erop dat als er rotzooi uitbreekt, alle draaiboeken er liggen."

Overigens is het nog onduidelijk of Bouterse zelf aanwezig zal zijn bij de uitspraak. Zijn raadsman zou hem geadviseerd hebben om wel te gaan. Maar op de partijbijeenkomst riep het publiek op dat Bouterse thuis zou moeten blijven. Khemradj: "Als hij thuis is en hij wordt veroordeeld, moeten ze hem komen halen. Dat wordt alweer ingewikkelder."

Nieuwe generatie

Juist de spanning rondom de uitspraak van woensdag, zorgt voor ergernis onder sommige jongeren. "Je moet niet vergeten dat er een hele generatie volwassen is geworden die totaal geen beleving heeft van wat er in de jaren tachtig in Suriname is gebeurd. Die zeggen: we moeten het laten voor wat het is."

Dat vindt ook Rashley Resida, Surinaamse politiek activist: "Ik heb nu zoiets van: we willen niet graag in een avontuur gestort worden. Onze economie is heel zwak, de scholen staan ook op hun kop, dus dit hebben we helemaal niet nodig op dit moment." Volgens jonge politicus Imran Taus is het juist ook voor jongeren een belangrijk moment. "Dit is iets wat we nog elke dag ervaren in de samenleving: de polarisatie. Omdat we daar samen een oplossing voor zullen moeten bedenken, is het ook voor jongeren van groot belang de rechtszaak te volgen."

Khemradj is vooral van mening dat het belangrijk is dat Suriname laat zien dat haar rechtssysteem goed functioneert. "Dit strafproces bevestigt de rechtsstaat die Suriname nog steeds is. Met vallen en opstaan gaan we toch die zwarte bladzijde woensdag omslaan. En ik hoop dat het ook louterend werkt voor de samenleving."

De Duitse Willkommenskultur & Suriname in spanning om uitspraak Bouterse - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie