Buitenland
NOSNTR

Natuurbranden op Hawaii verwoesten cultureel erfgoed

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuurbranden op Hawaii verwoesten cultureel erfgoed

De branden in Hawaii eisen een grote tol. Inmiddels zijn er 55 mensen om het leven gekomen. Het eiland Maui is het hardst geraakt. Van de stad Lahaina, aan de westkant van Maui, is bijna niks meer over. Laura de Vos van de Radboud Universiteit is gespecialiseerd in culturen van oorspronkelijke bewoners in de Stille Oceaan en vertelt erover in Nieuws en Co.

Ramp in Hawai

Video niet beschikbaar

"Eigenlijk moet ik er meteen al bijzeggen dat de Hawaïanen eigenlijk alle eilanden en de wateren eromheen bij hun cultureel erfgoed vinden horen", aldus De Vos.

Boom

Daarmee kan je dus zeggen dat bij het begin van de brand al cultureel erfgoed vergaan is. Alleen wordt het nu dus steeds erger doordat de stad Lahaina compleet verwoest is. "Het is al vele eeuwen een epicentrum van de Hawaïaanse soevereiniteit." De verwoesting is volgens De Vos dan ook een grote klap.

Ook refereert De Vos naar een boom die is afgebrand. "Die is 150 jaar geleden gepland om de verjaardag van de eerste protestantse missie te herdenken. Hij is gepland op de plaats van het oude koninklijke paleis. Door deze locatie en dat hij er al zo lang stond was deze boom erg belangrijk voor de Hawaïanen zelf." Volgens De Vos is de band met de natuur is erg groot bij de Hawaïaanse bevolking.

Toerisme

Ook heeft de brand een grote impact op het toerisme. Iets wat volgens De Vos puur komt door de kolonisatie van de Amerikanen. Volgens De Vos hebben de Amerikanen in het verleden al veel van de oorspronkelijke bevolking afgepakt. Zo zijn er plantages gekomen en werd het een toeristisch oord. Vaak ten koste van de oorspronkelijke bevolking. Deze bosbranden komen er dan nu ook nog eens overheen. "De inheemse bevolking werd door de komst van toerisme genoodzaakt om in kampen te wonen. Dit omdat de prijzen torenhoog werden."

Er is ook kritiek meent De Vos. "Op dit moment geeft de koloniale overheid voorrang aan de toeristen en niet aan de inheemse bevolking."

Natuurramp Hawaï

Ster advertentie
Ster advertentie