Nederlandse vrouwen bestellen massaal Deens donorzaad
- Nieuws
- Nederlandse vrouwen bestellen massaal Deens donorzaad
[KRO-NCRV] Wegens een groot tekort aan spermadonoren start het vrouw-kind centrum Isala in Zwolle een campagne. Veel Nederlandse vrouwen wijken uit naar Denemarken, waar geen tekort aan donoren is. NPO Radio-1 verslaggever Roy Heerkens bracht een bezoek aan de grootste spermabank ter wereld, in Denemarken.
Vijf van de negen spermabanken in Nederland insemineren vrouwen met sperma dat via internet in het buitenland is besteld. Bij deze klinieken staan meer buitenlandse donoren geregistreerd (ruim 320) dan in heel Nederland. Het gros daarvan komt uit Denemarken, waar de twee grootste spermabanken ter wereld staan. Nederland kampt al jaren met een groot tekort aan spermadonoren, maar voor Deens donorzaad is geen wachttijd. Na de bestelling wordt dat binnen enkele weken bezorgd.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De klinieken verwachten dat het gebruik van Deens donorzaad alleen maar toeneemt. De Deense spermabank Cryos, de grootste ter wereld, levert sinds 2002 aan Nederlandse vrouwen. Via de spermabank worden ieder jaar 3000 kinderen verwekt. Een donor krijgt per donatie gemiddeld 60 euro en klanten betalen tussen de 40 en 1200 euro, afhankelijk van de kwaliteit.
Deze man heeft meer dan 100 kinderen verwekt
Thomas is donor en komt ongeveer eens per week om te doneren. Daar verdient hij 80 euro per week mee. Maar hij doet het niet voor het geld. Hij wil vooral vrouwen helpen die anders geen kinderen kunnen krijgen. “Een groot geschenk”, zo vertelt hij. De spermadonor heeft al ruim honderd kinderen verwerkt. En ja, hij vindt het ‘best gek’ dat er zoveel kinderen met zijn genen op de wereld zijn.
Ole Schou, oprichter van de spermabank, helpt ieder jaar bij het verwekken van ruim 3.000 baby’s. Hij stuurt met zijn bedrijf Cryos International donorsperma naar ruim 80 landen. Bij het Deense Cryos International werken ongeveer 70 mensen, het bedrijf biedt donorsperma aan van meer dan 500 anonieme en niet-anonieme donoren en kan een beroep doen op nog eens 350 niet-actieve donoren.
Donoren bij Cryos krijgen 100 tot 500 Deense kronen per donatie, omgerekend 13 tot 80 euro. Het sperma wordt vervolgens verkocht voor prijzen tussen de 40 en 1.200 euro, afhankelijk van de kwaliteit. Daar moet dus wel een aardige winstmarge op zitten. Ole Schou heeft ongeveer honderdvijftig liter sperma in voorraad.
Alleenstaande vrouwen
In eerste instantie leverde het bedrijf vooral aan heterokoppels waarvan de man vruchtbaarheidsproblemen had. Nu gaat de helft van het donorsperma naar alleenstaande vrouwen, en dat aandeel stijgt naar verwachting nog wel even.
Ook in andere landen bestaan spermabanken, maar bijna overal is er een tekort aan donoren. Alleen de VS en Denemarken hebben een overschot. Daarom komt ook bijna al het donorsperma in Europa uit Denemarken. Dat heeft in bepaalde gevallen te maken met anonimiteit. In Nederland, bijvoorbeeld, is het niet mogelijk om anoniem sperma te doneren. Maar dat verklaart niet alles, want in bijvoorbeeld België kan dat wel, maar heeft men alsnog te maken met een tekort.
Volgens Schou heeft het iets te maken met de altruïstische instelling van de Denen. Bijna de helft van de spermadonoren is ook bloeddonor, blijkt uit onderzoek van het bedrijf zelf. Daarnaast zijn er gewoon niet zoveel taboes in het Scandinavische land: “Sperma doneren is gewoon geen issue hier.”
Bekijk hier de reportage van Roy Heerkens
Video niet beschikbaar