Buitenland
VPRO

Zweedse romanschrijver Nesser moet de bak in

foto: EPA/SASCHA STEINBACH
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweedse romanschrijver Nesser moet de bak in

De bestsellerauteur Håkan Nesser wordt ook in Nederland veel gelezen. Fans verslinden wereldwijd zijn misdaadromans. Met titels zoals Wie schrijft, verdwijnt en De man zonder hond heeft de Zweed door de jaren heen miljoenen euro’s verdiend. Maar nu zegt de rechter dat Nesser niet altijd netjes zijn belastingen heeft betaald, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Paradise Papers

In 2017 lekten miljoenen documenten over personen en bedrijven die hun belastingen niet altijd op tijd betaalden. Zo kwamen geheime afspraken van de toenmalige Britse koningin Elizabeth, de Canadese premier Trudeau en de Zweedse thrillerschrijver Håkan Nesser op straat te liggen. "Het gaat bij Nesser om belastingontwijking ter waarde van ongeveer 1,3 miljoen euro. Dat kwam aan het licht door de Paradise Leaks uit 2017. De bekende documenten, waaruit bleek dat veel mensen stiekem de belastingdienst ontweken", zegt de Zweden-correspondent. "Nesser had een bedrijf op Malta waar zijn inkomsten naartoe gingen. Het ging mis toen hij dat bedrijf geld liet over maken naar zijn eigen rekening in Zweden. Hij gaf dat niet bij de belastingdienst op. In eerste aanleg werd hij nog vrijgesproken."

Alsnog veroordeeld

"Nu zegt een rechter in hoger beroep alsnog dat het een bewust en ernstig misdrijf is. En dus moet de geliefde misdaadschrijver nu zelf de bak in", legt Michels uit. Nesser moet samen met zijn partner voor achttien maanden de cel in. "Zijn hele wereld stort in. Hij zegt dat het voelt alsof hij is overreden door een tank. Hij zegt dat hij niet wist dat het illegaal was, dat hij en zijn echtgenote gewoon deden wat hun financiële adviseur ze zei. Die accountant is trouwens ook veroordeeld tot 20 maanden celstraf."

Poetin bezoekt Noord-Korea & Een nieuwe termijn voor Von der Leyen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie