Buitenland
BNNVARA

Gevolgen sancties Russische burgers: 'Het Westen hoopt dat de mensen in opstand komen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevolgen sancties Russische burgers: 'Het Westen hoopt dat de mensen in opstand komen'

Met zware sancties hoopt het Westen Rusland te treffen in de oorlogskas. Zo is een aantal Russische banken afgesloten van het internationale betalingssysteem Swift. Wat betekenen dit soort sancties voor de bevolking? En werken ze ook? Een land dat daar uit ervaring alles van weet is Iran. Journalist Thomas Erdbrink, die twintig jaar in Iran woonde en werkte, vertelt bij De Nieuws BV over de gevolgen van deze sancties en wat we kunnen leren van de sancties destijds in Iran.

Video niet beschikbaar

Terugdenkend aan de sancties in Iran, is Erdbrink bang dat vooral de gewone Russische burger keihard geraakt gaat worden. "Juist de mensen rondom Poetin hebben hun schaapjes wel op het droge."

Gevolg sancties

Vanwege het kernwapenprogramma werd Iran in 2012 afgesneden van het betalingssysteem Swift. Erdbrink legt uit hoe dat nu ook weer voor de normale burger problemen oplevert: "De koersen van de munt storten in en betalingsmanieren worden afgesloten. Dit zorgt voor een mindset change: sommige mensen gaan het land uit en anderen zorgen dat ze goederen van vaste waarde vinden. Maar uiteindelijk krijgen ze allemaal te maken met de inflatie."

Maar dat is volgens Erdbrink niet de belangrijkste reden voor de opgelegde sancties: "Westerse mogendheden willen dat de sancties een soort verandering teweeg brengen. Ze hopen dat de mensen in opstand komen." Volgens Erdbrink was dat ook de gedachtegang in Iran destijds. "In Iran was er opstand, maar die werd neergeslagen door het regime." De journalist heeft daarom weinig vertrouwen in het feit dat de gewone Rus Poetin gaat afzetten. "Maar die gewone Rus wordt wel keihard geraakt."

Alternatief voor sancties

Erdbrink zou als alternatief voor de sancties voorstellen om reaal politiek te bedrijven. "Het komt er dan op neer dat de praktische belangen zwaarder wegen dan de ideologische belangen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oekraïne neutraal?

Oekraïne probeerde in 2002 al lid te worden van de NAVO. Erdbrink vertelt dat er daarna nooit meer stappen ondernomen zijn door de NAVO om dat lidmaatschap volledig te maken. "Poetin is zich om de situatie alleen maar bozer gaan maken. Hij eist dat Oekraïne een neutraal land wordt, want de Russen willen hun eigen invloedssfeer blijven uitoefenen."

Erdbrink grijpt terug op de reaal politiek en stelt: "Wil je duizenden doden voorkomen en een uitweg vinden, dan zou je moeten zeggen: Oekraïne blijft een neutraal land en wordt geen NAVO-land."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie