Hoe gevaarlijk was het voor Nederlanders om te blijven in Sudan?
- Nieuws
- Hoe gevaarlijk was het voor Nederlanders om te blijven in Sudan?
In één van de vliegtuigen die deze week uit Sudan vertrokken met buitenlandse evacuees zat Nederlander Harmen Sas. Hij landde gisteren veilig op Hollandse bodem. Sas woonde in de door rivaliserende groepen verscheurde hoofdstad Khartoem en is landendirecteur bij hulporganisatie ZOA Sudan.
Hoe gevaarlijk was het voor Nederlanders om te blijven in Sudan?
"De laatste week zaten we binnen in huis met de kinderen. Bijna continue gevechten op de achtergrond horend, kinderen die school wat minder schoolinvulling hadden, niet weten hoelang je er zit, waar blijven de gevechten zich afspelen? Komen de gevechten dichterbij?", beschrijft Sas in NOS Met het Oog op Morgen. "Tegelijkertijd heb je de zorg voor de mensen in Sudan, voor mijn collega’s en dan proberen dat een plekje te geven.”
Blijven of gaan?
Het plan van Sas was eerst om zelf te blijven en de rest van het gezin naar Nederland te laten gaan. "Als humanitaire organisatie zijn we ook gewoon nog aan het werk. We proberen, ook juist nu, mensen die vanuit Khartoem vluchten te helpen en te ondersteunen. Die komen ook maar met een tasje aan", legt hij uit. "In overleg met de organisatie en ook met de zorg van mijn kinderen, was het verstandiger om nu mee te komen naar Nederland."
Sudan verlaten
Naar het vliegtuig komen, was niet gemakkelijk. Die stond namelijk in ene hele andere plek. Sas en zijn familie moesten van Khartoem naar Port Sudan komen, steden die honderden kilometers uit elkaar liggen. "Continue zit je te kijken: wat zijn de mogelijkheden? De Nederlandse overheid was bezig met bepaalde opties, maar goed dat was ook niet continue concreet."
Kort van tevoren werden de plannen bekend. "Werkende bij een humanitaire organisatie, konden wij ook mee met de evacuatie die de VN organiseerde. Je weegt steeds de mogelijkheden af en toen leek ons de optie met de evacuatie van de VN de meeste veilige optie."
En zo begonnen Sas en zijn gezin aan de reis naar Port Sudan. "Je kunt nooit helemaal inschatten welke risico’s er zijn. Je moet natuurlijk door gebieden die door de RSF of het leger beheerst worden. Je weet nooit wat je tegen kan komen, maar we schatten in dat een speciale gezant van de VN ook op het konvooi zou zitten, ook een aantal andere belangrijke mensen. Zij hadden ook wel getracht om met de verschillende partijen te spreken om in ieder geval veilig doorgang te vragen en gegarandeerd te krijgen."
Huidige situatie
Een aantal collega’s van Sas zijn achtergebleven, die houden hem op de hoogte. "Mijn collega zegt: we hebben vanaf dag één al geen stroom meer, van anderen horen we dat water een probleem is. Ook toen wij onderweg waren, merkten we opeens dat een aantal internetproviders uit de lucht gingen. Het zijn best cruciale zaken die ontbreken of lastig zijn. Omdat de normale banken bijvoorbeeld niet helemaal werken, zijn salarisuitbetalingen lastig. Juist nu mensen het nodig hebben."
OOG sudan
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.