Buitenland
NOS

Zes Palestijnse ngo's bestempeld als terreurorganisatie door Israël

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zes Palestijnse ngo's bestempeld als terreurorganisatie door Israël

Israël heeft zes Palestijnse organisaties bestempeld als terreurorganisatie. Daardoor kan Israël hun kantoren doorzoeken, bezittingen in beslag nemen, medewerkers arresteren en steunbetuigingen aan de groepen verbieden, zeggen Amnesty International en Human Rights Watch. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met correspondent Ties Brock.

Video niet beschikbaar

Volgens Israël hebben de organisaties banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een beweging die in veel westerse landen op de terreurlijst staat. "Het is een relatief kleine Palestijnse beweging die in het verleden meermaals aanslagen heeft gepleegd waarbij veel doden zijn gevallen", aldus Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal. De groeperingen staan volgens Israël in feite onder controle van PFLP-leiders.

Steun

De niet-gouvernementele organisaties (ngo's) zouden terrorisme financieren en volgens Israël 'grote sommen geld' hebben ontvangen van Europese landen en internationale organisaties. Onder de organisaties die door Israël op de terrorismelijst zijn geplaatst zijn Addameer, Defense for Children International-Palestina en Al-Haq. "Al die organisaties zijn kritisch op Israël en met name hoe Israël omgaat met de Palestijnen. De clubs leunen voor een groot deel op steun uit het buitenland en vier van de zes zijn ook door Nederland gesteund vroeger of nog steeds", zei Brock.

Ook de UAWC (Union of Agricultural Work Committees) staat op de lijst. Nederland stopte vorig jaar zomer tijdelijk met het verlenen van subsidie aan deze organisatie, omdat die twee terreurverdachten in dienst had. Of de UAWC inmiddels weer subsidie krijgt, is niet duidelijk.

Kritiek

De organisaties weerspreken de beschuldigingen van Israël en zien het als 'een poging om de Palestijnse burgerbeweging' te elimineren. De VN-mensenrechtenorganisatie in de Palestijnse gebieden zegt dat ze 'gealarmeerd' is door de bekendmaking. Human Rights Watch en Amnesty International hebben de stap veroordeeld. "Dit vreselijke en onjuiste besluit is een aanval van de Israëlische regering op de internationale mensenrechtenbeweging", zeggen beide organisaties.

Brock: "Er is heel veel kritiek op de beslissing van Israël omdat het een behoorlijk vergaande stap is. De clubs zelf maar ook internationale organisaties zoals Amnesty International, Human Rights Watch, de Europese Unie en de Verenigde Naties hebben kritiek. Zelfs de VS, een nauwe bondgenoot van Israël, heeft de wenkbrauwen gefronst. De centrale kritiek is dat het een manier is om die clubs het zwijgen op te leggen."

R1JN Israel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie