Buitenland
VPRO

Bepaalt Pennsylvania de volgende president van de VS?

foto: Jim WATSON / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bepaalt Pennsylvania de volgende president van de VS?

Over drie weken zal Amerika een nieuwe president kiezen. Wie straks in het Witte Huis zit, kan volgens veel analisten bepaald worden in de swing state Pennsylvania. "Deze staat is een barometer", vertelt VRT-correspondent Björn Soenens in Bureau Buitenland, "het is eigenlijk Amerika in het klein."

Video niet beschikbaar

De slag om Pennsylvania

Zowel de Democraten als de Republikeinen besteden enorme hoeveelheden geld aan Pennsylvania. Daar worden meer tv-spots uitgezonden dan in elke andere staat, en Kamala Harris en Donald Trump zijn er regelmatig op bezoek. Pennsylvania wordt vaak als representatief voor heel Amerika gezien, zowel demografisch als economisch. Het is een voormalige productiestaat die overgaat op nieuwere industrieën, maar het leunt ook sterk op de energiesector vanwege de overvloedige oliereserves. Landbouw blijft nog altijd de op één na grootste industrie in de staat.

De twee grootste stedelijke gebieden, Philadelphia en Pittsburgh, zijn sterk in het voordeel van de Democraten, vertelt Soenens. Tussen deze steden liggen grote stukken landelijk gebied waar de Republikeinen domineren. Maar, ziet de correspondent, ook in de steden neigen kiezers naar de Republikeinen omdat ze teleurgesteld zijn in president Joe Biden.

Woede onder kiezers

Ondanks de lage werkloosheid en inflatie lijken de Democraten daar niet van te profiteren. Volgens correspondent Björn Soenens heeft dat vooral te maken met het sentiment dat leeft in de samenleving. ‘‘Met name in rurale gebieden, zoals in Pennsylvania, is er woede onder kiezers die zeggen dat hun portemonnee de laatste jaren dunner is geworden. Voor hen is dat een identiteitskwestie.’’

Trump weet daar goed op in te spelen, ziet Soenens. ‘‘Hij legt de schuld in de schoenen van de Democraten." Wat dat betreft zijn er parallellen met 2016, merkt de correspondent op. "Toen won uiteindelijk Trump de staat Pennsylvania, en ook de verkiezingen."

Volg de Amerikaanse verkiezingen bij Bureau Buitenland

Bureau Buitenland presenteert de USA Q&A: de rubriek én podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Iedere week vragen we aan onze vaste panelgasten, journalist Laila Frank & VRT-correspondent Björn Soenens, naar de thema’s die er dit jaar toe doen. Niet de peilingen, maar de issues. Waarom is Florida de proeftuin van de abortuskwestie? Hoe beïnvloedt het dakloosheidsprobleem de stembusgang in New York? Of waarom wil Elon Musk grip krijgen op de Amerikaanse politiek?

Maar we zijn ook op zoek naar jouw vraag. Wat wil jij weten over de Amerikaanse verkiezingen? Doe mee, en stel je prangende vraag aan Laila en Björn, via amerika@vpro.nl of via het instagramkanaal van Bureau Buitenland.

Ster advertentie
Ster advertentie