Brussel maakt zich zorgen over de onrust in Moldavië: 'Het land is heel kwetsbaar'
- Nieuws
- Brussel maakt zich zorgen over de onrust in Moldavië: 'Het land is heel kwetsbaar'
Moldavië is in de laatste jaren veel in het nieuws geweest. Vorig jaar werd het kandidaat-lid voor de EU. De afgelopen maanden werd er naar het land gekeken vanwege de pro-Russische en anti-Europese protesten.
Waarom is Brussel zo druk met Moldavie?
Video niet beschikbaar
"Het heeft een pro-Europese president, Maia Sandu, sinds twee jaar. Zij heeft duidelijk haar koers richting Europa", vertelt EU-correspondent Kysia Hekster in NOS Met het Oog op Morgen. "De Russen vinden dat helemaal geen goed idee, daar maken ze geen geheim van. President Poetin stelde nog niet zo heel lang geleden de soevereiniteit van Moldavië ter discussie en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, zei dat het de volgende Oekraïne kan worden."
Pro-Russische sentimenten
Transnistrië, een klein stukje Moldavië wat tegen Oekraïne ligt, valt eigenlijk al onder toezicht van Rusland. "Voor de oorlog begon had zo’n beetje 50 procent van de Moldavische bevolking die eigenlijk wel sympathie had tegenover Poetin. Dat deel is natuurlijk heel vatbaar voor wat Rusland doet. Eindeloos veel propaganda uitstorten via de pro-Russische media in het land en de pro-Russische bevolking opstoken tegen de regering", vertelt Hekster uit.
Inmenging
Volgens de Moldavische autoriteiten worden de protesten aangewakkerd door Rusland. "Het staat wel vast dat Rusland daar een behoorlijk groot aandeel heeft in de destabilisatie van het land. Gisteren sprak ik met een onderzoeksjournalist, die was geïnfiltreerd in die anti-regeringsdemonstraties die al maanden aan de gang zijn. Daar werd aangetoond dat die met Russisch geld deels gefinancierd worden, via een rijke oligarch die Moldavië heeft moeten ontvluchten, maar nog altijd met geld de demonstraties organiseert."
Uit het onderzoek van de journalist bleek dat demonstranten ook direct betaald worden om te komen demonstreren. "Zij en haar collega infiltranten hadden tijdens de demonstraties flink gescandeerd, daar werd ook toezicht op gehouden. Dan hadden ze voldaan aan de voorwaarden, werden ze betaald voor hun aanwezigheid en scanderen. Daar kregen ze dan een bedrag voor van 20 euro, dat is in het straatarme Moldavië best wel veel geld. Die Russen spelen daar echt wel een rol in."
Onrust in Brussel
Volgens Hekster maakt Brussel zich zorgen om de onrust in Moldavië. "Het land is heel kwetsbaar. Het is heel klein een heeft dus geen noemenswaardig leger om zichzelf te verdedigen." Men maakt zich nu niet druk om een Russische inval, Rusland is immers druk met de oorlog in Oekraïne. "Ze maken zich dan vooral zorgen, in Brussel en Moldavië, over de hybrideoorlogsvoering. De propaganda, het opstoken van de bevolking. Daar gaan de zorgen over. Ik denk ook dat dat terecht is, niemand zit te wachten op Russische bemoeienis zo dicht bij huis."
"Stel dat ze vanuit dat kleine stukje Transnistrië, waar Russische militaire al gelegerd zijn, meer richting de EU-grenzen opschuiven, dat wil natuurlijk niemand."
OOG Moldavië
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.