Buitenland

Dit kunnen we leren van Duitsland – Groene stroom

foto: Martijn Grimmiusfoto: Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kunnen we leren van Duitsland – Groene stroom

[KRO-NCRV] Beter goed gejat dan slecht verzonnen. In aanloop naar de verkiezingen onderstrepen zeven partijen hun speerpunten met een praktijkvoorbeeld uit het buitenland. Wat kunnen we leren van onze Europese buren? Verslaggevers Martijn Grimmius en Roy Heerkens vertrokken de afgelopen weken op grote inspiratietour. Je hoort het resultaat tot 15 maart elke dag in De Ochtend op NPO Radio 1.

GroenLinks

We beginnen in Duitsland bij de Energiewende. Het Duitse ideaal om zoveel mogelijk over te schakelen op groene energie en om afstand te doen van Kolen- en Kerncentrales, dient als voorbeeld voor GroenLinks. Maar hoe zorgen de Duitsers ervoor dat de Energiewende een succes is? Jaarlijks steekt het land vele miljoenen euro’s in nieuwe manieren die moeten zorgen voor minder CO2-uitstoot. De afgelopen vijf jaar heeft dat al tot aardig wat goede resultaten geleid: inmiddels bestaat zo’n derde van alle energie in Duitsland uit groene stroom.

Maar niet op alle terreinen gaat het goed, het verbruik van stroom geproduceerd door kolencentrales, is de afgelopen jaren gelijk gebleven. De reden is eenvoudig - het Europese emissiehandelssysteem is kapot. Doordat er per ton CO2 slechts 5 euro betaald hoeft te worden, zijn kolen nog altijd goedkoper dan schonere energiebronnen.

Zelfvoorzienend

Verslaggever Martijn Grimmius ging naar Emden, een stad nét aan de andere kant van de Eems in Noord Duitsland. En die stad heeft onlangs een prijs gekregen voor haar groene prestaties. Hier zetten ze al sinds het begin van de jaren negentig in op duurzame energie. Al in 2030 wil de stad volledig zelfvoorzienend zijn met Groene Stroom.

Natuurlijk is het mooi dat Duitsland zoveel groene energie produceert, maar er is ook een keerzijde: De Kosten. De wind en de zon zijn gratis, maar de zonnepanelen en windturbines en extra benodigde leidingen kosten geld. Veel geld. Duitsland investeerde tot nu toe tientallen, zo niet honderden, miljarden in de Energiewende. Maar volgens Andres Polle van Stadwerke Emden heeft het land geen andere keus.

“We kunnen niet doorgaan zoals we nu leven, het klimaat is een wereldwijd probleem en iedereen moet daar zijn steentje aan bijdragen. En om Emden en de regio te behouden zoals het nu is, moeten we het doel nastreven om in 2030 volledig energie neutraal te zijn.”

Nog scherper

Emden is dus op de goede weg, maar voor heel Duitsland liggen er nog wel wat uitdagingen. Patrich Graichen van Agora Energiewende is positief gestemd, maar zegt ook dat na de komende verkiezingen in Duitsland een nieuwe regering met nog scherpere maatregelen zal moeten komen om de doelen te bereiken. Bijvoorbeeld als het gaat om energiezuinige apparaten.

Tot die tijd kunnen de passagiers op de boot naar Borkum in ieder geval al reizen op Groene Stroom….

Ster advertentie
Ster advertentie