Binnenland
KRO-NCRV

Jemen: een humanitaire ramp zonder nieuws

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jemen: een humanitaire ramp zonder nieuws

De nood is hoog in Jemen, zegt de VN. Volgens de organisatie dreigt er hongersnood voor 14 miljoen mensen. Ernstig, dus waarom staan de kranten daar niet van vol? Er is te weinig nieuws, concludeert het Mediaforum: "Er zijn nieuwe ontwikkelingen nodig om het te kunnen brengen en die zijn er niet, hoe wrang dat ook is."

Video niet beschikbaar

Voorpagina's

De Telegraaf opent vandaag met de excuses van burgemeester Halsema voor een verkeerde gegane wob-procedure, het AD met nieuws over de politie, de Volkskrant met de zorg en Trouw over de hoge studiedruk. Ondanks dat 14 miljoen mensen dreigen te verhongeren, een groep mensen ter grootte van bijna de hele Nederlandse bevolking, vinden we Jemen pas in de buitenlandkaternen.

Ook het Nederlands Dagblad opent er niet mee. Hoofdredacteur Sjirk Kuijper legt uit waarom: het conflict speelt al jaren en er treedt weinig verandering op. ''Zolang je geen nieuwe verslaggeving hebt, is het steeds hetzelfde verhaal", zegt hij. En je kunt moeilijk meerdere keren hetzelfde verhaal plaatsen.

Het nieuws van de dreigende hongersnood stond overigens vorige week ook al in het Nederlands Dagblad, vertelt Kuijper. Dat laat maar weer zien hoe weinig nieuws er uit het land komt.

Nederlandse link

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft ook wel een verklaring: het conflict heeft geen Nederlandse link. "Jemen staat heel ver van ons af", zegt hij. "We hebben geen Jemenetische vluchtelingen en er zijn geen Nederlandse jihadisten daar actief."

Melissen probeerde onlangs een tv-reportage over Jemen te pluggen in Hilversum, maar hij kreeg het niet aan de man. "Omroepen weten niet zo goed wat ze ermee moeten", zegt hij.

Geen onafhankelijke informatie

Een derde probleem is een gebrek aan onafhankelijke informatie. Journalisten zijn er nauwelijks in Jemen. Het land binnenkomen is moeilijk. Als er al een visum wordt afgegeven, is het fysiek lastig.

Ana van Es van de Volkskrant was eerder dit jaar in Jemen. Dat was moeilijk, vertelt ze: ''Ik vloog erheen met Yemenia Airways vanuit Egypte in een oud, krakkemikkig vliegtuig. In dat vliegtuig was een nieuwe motor gemonteerd omdat de oude er boven zee uit was gevallen…'' Daar aangekomen moest ze met de auto door de frontlinie rijden. In een land waar aanslagen en ontvoeringen regelmatig voorkomen is dat natuurlijk erg gevaarlijk.

Door het gebrek aan journalisten, zijn er alleen internationale bronnen die kunnen worden geraadpleegd. De VN bijvoorbeeld, of hulporganisaties. Deze geven echter geen onafhankelijke informatie: de VN steunt openlijk één van de partijen in het conflict en hulporganisaties moeten op hun woorden letten omdat hun vergunning elk moment kan worden ingetrokken. Hans Jaap Melissen gaat wellicht proberen in de toekomst wel in Jemen te komen, vertelt hij. Wanneer, dat weet hij niet.

Ster advertentie
Ster advertentie