Waarom je bierflesje misschien al door tien anderen gebruikt is
- Nieuws
- Waarom je bierflesje misschien al door tien anderen gebruikt is
In plaats van kapotgegooid en omgesmolten, wordt het bierflesje steeds vaker helemaal hergebruikt. Dat komt voort uit een zakelijke afweging vanuit de biersector, maar blijkt ideaal voor verduurzaming. Je flesje kan tot al tien keer gebruikt zijn. Bij de rubriek Feit of Fictie van EenVandaag zoekt Lammert de Bruin uit hoe dat zit.
Feit of Fictie: Jouw bierflesje uit de supermarkt is waarschijnlijk al van tien anderen geweest
Video niet beschikbaar
Veel glas wordt, om het te recyclen, eerst stukgemaakt en dan omgesmolten tot nieuw glas. Toch is dat eigenlijk onlogisch, zegt onderzoeker recycling aan de TU Delft, Maarten Bakker. "Glas is een fantastisch materiaal. De issue is, je moet het hergebruiken als een flesje, en niet eerst stukmaken." Daarmee bespaar je namelijk een stuk meer energie.
Hergebruik goedkoper
Dat is dus precies wat bij bierflessen gebeurt. Het hergebruiken in plaats van omsmelten daarvan begon in de jaren 80 als zakelijke overweging van de biersector, vertelt Thijs Wester. Hij is mede-oprichter van PAKT, een glasrecyclingbedrijf dat functioneert als een soort wasstraat voor oud glas.
"Ze zijn gaan rekenen en kwamen erachter dat het goedkoper was om flesjes opnieuw te gebruiken." De bierindustrie heeft dat systeem vervolgens helemaal uitgedacht en uitgevoerd. Wester ziet de manier waarop de bierindustrie omgaat met oud glas als heilig: "Hét voorbeeld van hoe het zou moeten en kunnen."
Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.