Wie zijn nou die mensen die in stadions door het lint gaan? Voetbaladvocaat legt uit
- Nieuws
- Wie zijn nou die mensen die in stadions door het lint gaan? Voetbaladvocaat legt uit
Het incident met de gegooide aansteker bij de halve bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax zal niemand ontgaan zijn. Maar wie zijn nou de mensen die in het stadion de fout in gaan? Voetbaladvocaat Christian Visser staat ze vaak juridisch bij en legt in Villa VdB uit; "Vaak is er toch alcohol en emotie in het spel". Maar waarom pleit Visser er dan toch voor om uitsupporters bij wedstrijd te houden?
Video niet beschikbaar
Ook Visser zat naar de halve finale te kijken en zag ook hoe een toeschouwer een aansteker op het hoofd van Davy Klaassen wierp; "Ik was wel benieuwd wat de achtergrond is van die verdachte. Maar ook wat er gedaan wordt aan de veiligheid. En ik was ook benieuwd hoe de wedstrijd zou aflopen. Ik had er wel begrip voor op kunnen brengen als Ajax niet verder had willen spelen." Maar, zegt hij er meteen bij, hij ziet er niet direct brood in voor zijn werk als strafrechtadvocaat; "Er zijn genoeg andere zaken in het strafrecht om op te pakken, haha."
Stabiele thuissituatie
Als advocaat staat Visser regelmatig supporters bij die in het voetbalstadion over de schreef gegaan zijn. En hij ziet dus ook wie die mensen zijn. Visser legt uit: "Bij voetbalgeweld zijn het vaak jonge mannen die hun leven verder wel op orde hebben. Dus die een stabiele thuissituatie, werk, enzovoorts hebben, maar waar dan toch een incident gebeurt. En ze zijn vaak first offenders." Het gaat dus om mensen die niet eerder in aanraking zijn gekomen met justitie.
Drank en emotie
Maar waarom gaan die supporters dan zo door het lint? Visser; "Hoe het psychologisch werkt, dat vraag ik me ook wel eens af. Maar er zitten regelmatig een drankcomponent en een emotionele component bij, dat wordt flink opgepompt. Het is de vraag of die rivaliteit nog wel gezonde vormen heeft soms." Toch ziet de voetbaladvocaat een verbod op drankverkoop in het stadion niet als ultieme remedie. "Dat is heel vervelend voor al die goedwillende mensen die een lekker biertje bij het voetbal willen drinken. Ik denk wel dat een drankverbod helpt, maar ik weet niet in hoeverre."
Handhaven
Eerder dit jaar kreeg de keeper van Sevilla in het stadion van PSV nog een klap van een 'fan' van de Eindhovense club. De dader bleek al een toegangsverbod voor het stadion te hebben. Hoe zit dat eigenlijk met die stadionverboden? "Dat is civielrechtelijk", legt Visser uit; "De KNVB legt die op. Maar ze hebben weinig middelen om te handhaven. Maar die jongen bij PSV had al een verbod, maar zat wel in het vak met fanatieke supporters. Die had de club er wel uit kunnen halen." Visser vindt dat de clubs het in de stadions nu best goed voor elkaar hebben, ondanks een aantal incidenten achter elkaar. Maar het gedrag van een individu blijft lastig te voorspellen, legt hij uit; "In Engeland bijvoorbeeld gaat het beter, daar is onder meer een meldplicht voor supporters met een stadionverbod. Maar ook daar komen nog incidenten voor. Incidenten helemaal voorkomen kan niet."
'Streef naar uitsupporters in je stadion'
Toch doet Visser ook, daags na het incident, ook een opvallende oproep. Hij vindt dat clubs er altijd naar moeten streven om uitsupporters te ontvangen. "Beide clubs moeten supporters leveren. Het zou gewoon moeten zijn dat die supporters door elkaar lopen. Dat gebeurt in Duitsland en Engeland ook. Mensen zijn eraan gewend dat de supporters van de uitspelende partij ook rond het stadion lopen." Maar kan dat tussen Ajax en Feyenoord ook, na alle onlusten? "Nee, ik zie dat niet snel gebeuren. Bij Ajax en Feyenoord gaat dat nu wel goed. Maar als men nu beslist voor een algeheel uitsupportersverbod voor alle clubs, dan vermoed ik dat de supporters zelf naar de steden en stadions toe reizen. En dan wordt het nog veel ingewikkelder om de openbare orde te handhaven."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.