First Plates: coquilles met vanille en gember
- Nieuws
- First Plates: coquilles met vanille en gember
In de rubriek First Plates sturen luisteraars verhalen in van een gerecht dat hoort bij een eerste keer. Jan-Willem vertelt in Mangiare! over zijn First Plate tijdens een eerste date: coquilles met vanille en gember, naar recept van chef-kok Jonnie Boer.
Mangiare! Over biologische landbouw en sojasaus - Mangiare!
First Plates
Vijftien jaar geleden wilde Jan-Willem zijn aanstaande geliefde kreeft voorschotelen. Nadat de kreeft in de pan geluiden begon te maken en met grote armslagen in het water sloeg, gooide Jan-Willem in blinde paniek een deksel op de pan, stoof de keuken uit en stond vanuit de deuropening te kijken hoe dit verder zou gaan. De kreeft bleek taai en smakeloos.
Om de avond te redden besloot Jan-Willem coquilles te maken, een recept dat wel slaagde: na vijftien jaar zijn hij en zijn geliefde nog steeds samen.
Ingrediƫnten (voor 4 personen)
- 12 coquilles
- 6 vanillebonen (stokjes)
- 1 gemberwortel
- 1 dl wortelsap
- 4 stronken witlof
- ijskoude boter
- poedersuiker
- een beetje citroensap
Bereiding
Halveer de coquilles (afhankelijk van de grootte) en steek door iedere coquille een halve vanilleboon.
Snijd de gemberwortel in stukjes en zet op met de wortelsap.
Kook in tot de helft en laat op laag vuur nog 15 minuten intrekken. Zeef het mengsel.
Haal de blaadjes van de stronken witlof. Bak de blaadjes kort, 30 seconden, in boter. Bestrooi het met poedersuiker, en breng op smaak met peper en zout. Blus af met citroensap. Bak de coquilles circa 2 minuten, breng op smaak met zout en peper.
Monteer de wortelsap met boter.
Serveren
Dresseer het bord met de witlofblaadjes, leg de coquilles met het vanillestokje erop en schenk de saus eromheen.
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.