'Dwing niet álle gemeenten om asielzoekers op te vangen'
- Nieuws
- 'Dwing niet álle gemeenten om asielzoekers op te vangen'
De veiligheidsregio's willen dat de landelijke overheid gemeentes gaat dwingen om vluchtelingen op te vangen. De huidige asielzoekerscentra in Nederland zijn al maanden overbelast: bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn nu dagelijks zo'n 500 tot 700 mensen te veel. Toch zijn er volgens de voorzitter van veiligheidsregio Groningen gemeenten waar honderden plekken beschikbaar zijn die ze niet beschikbaar stellen. In Spraakmakers praten we erover aan de hand van de stelling 'Het Rijk moet gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te vangen'.
Video niet beschikbaar
"Een aanwijzing onder dwang moeten we zo lang mogelijk zien te voorkomen, alleen als het echt nodig is", reageert waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel van de gemeente Dijk en Waard. "Er is al zó veel mogelijk gebleken." Hij benoemt dat er veel goede initiatieven zijn. "Kinderen worden mee naar het voetbal genomen. Het gaat heel goed. Ik zou die dwang zo snel mogelijk proberen te voorkomen."
Help Ter Apel
Hulp aan Ter Apel moet zeker geboden worden, vindt de waarnemend burgemeester. "Er is veel mogelijk, het gaat in mijn gemeente zeker lukken. Ik proef de urgentie hier. We hebben het in het verleden waargemaakt."
John van Tilborg, directeur van Stichting INLA (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers) doet de deur voor dwang echter niet dicht. "Die mogelijkheid moet zeker benut worden als het echt nodig is."
Reservecapaciteit
Hij stelt voor om meerdere locaties open te houden. Dat is eerder gedaan, vertelt Van Tilborg. "Je moet reservecapaciteit hebben, daar is de afgelopen 40 jaar te weinig beleid op gevoerd. Schandalig dat het na tientallen jaren nog altijd niet geregeld is. Je raakt de ondergrens van wat je als menselijk kan beschouwen. Dan moet je zeggen, desnoods moet je een aanwijzing geven."
Draagvlak
Ook hij benadrukt dat er genoeg draagvlak is onder bewoners om mensen in hun gemeente op te vangen. “Het is een kwestie van goed communiceren. We hebben hotels, boten, huizen, een leeg zwembad omgebouwd. Mensen hebben uiteindelijk meegewerkt om er een succes van te maken”, zegt Van Tilborg, doelend op buurtbewoners. "Mensen snappen het gemeenschappelijke belang.”
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.