Zorgmedewerkers stelen medicijnen voor eigen gebruik
- Nieuws
- Zorgmedewerkers stelen medicijnen voor eigen gebruik
Pijnstillers zoals paracetamol maar ook zware medicatie zoals slaappillen: van de zorgmedewerkers neemt de helft weleens medicijnen mee van werk voor eigen gebruikt, blijkt uit onderzoek van NU'91. Femke Merel van Kooten, voorzitter van deze organisatie, vertelt erover in EenVandaag.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Dat het vaak gebeurt blijkt uit onderzoek van NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Volgens voorzitter Femke Merel van Kooten moet er meer duidelijkheid komen over het onderwerp: "Het mag niet, want het is medicatie voor de patiënten. Maar als het beleid ontbreekt, waar moet je dan beginnen?"
Zorgwekkende trend
Ook senior consultant fraude en integriteit van onderzoeksbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche Ron Nieuwendijk spreekt van een zorgwekkende trend. Bij het onderzoeksbureau krijgen ze meldingen van onder andere zorginstellingen, waarna ze onderzoek doen en met betrokkenen in gesprek gaan.
Nieuwendijk meldt een stijging in het aantal meldingen over missende medicatie: "Ik denk dat er tussen de 150 en 200 opdrachten van zorginstellingen zijn, als het gaat over vermissingen in het algemeen." Hij legt uit dat de meeste zorginstellingen een voorraad medicatie hebben die aan eventuele patiënten wordt gegeven: "Op een gegeven moment blijken daar onverklaarbare vermissingen plaats te vinden."
'Om tot rust te komen'
Uit de gesprekken met betrokkenen komt naar voren dat stress een veelgenoemde beweegreden voor de diefstal is: "We zien toch dat men die medicatie nodig heeft voor eigen gebruik, vaak om tot rust te komen. Het heeft vaak te maken met stress. Dikwijls werkgerelateerd, maar zeker ook vaak in combinatie met privé. Ze zouden bij hun huisarts niet de nodige medicatie kunnen krijgen."
Lees de rest van het artikel bij de site van EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.