Binnenland
BNNVARA

Plakstrips tegen eikenprocessierups: 'Gebruik ze niet!'

foto: Vroege Vogels/Gerritoostfoto: Vroege Vogels/Gerritoost
  1. Nieuwschevron right
  2. Plakstrips tegen eikenprocessierups: 'Gebruik ze niet!'

Plakstrips tegen eikenprocessierups doen meer kwaad dan goed, vertelt Arnold van Vliet in Vroege Vogels. Als de harige rupsen vastplakken, schieten die massaal hun brandharen af waardoor de overlast verergert. Bovendien blijven er veel andere dieren in vastzitten die vervolgens een langzame, pijnlijke dood sterven.

Plakstrips en folie ongewenst als bestrijding van de eikenprocessierups

Vogels, vleermuizen en verschillende insecten die vastplakken aan de kleverige strips die eigenlijk bestemd zijn voor eikenprocessierupsen: het zijn gruwelijke beelden die op het internet circuleren. Arnold van Vliet van Wageningen University & Research en ook van het expertisecentrum eikenprocessierupsen heeft dan ook grote bezwaren tegen het gebruik van plakstrips.

Rupsen blijven in de boom

Als eerste stelt Van Vliet dat de eitjes van de rups vooral op de jonge takken boven in de boom worden afgezet. Voor het grootste gedeelte van de tijd verblijven de eikenprocessierupsen gewoon boven in de boom. Als het al zou werken dan zorgen de strips er juist voor dat de rupsen in de boom zullen blijven.

Daarnaast biedt het gebruik van plastic folie ook geen soelaas. Het weerhoudt de rupsen er namelijk niet van om hun weg te vervolgen. Ze lopen moeiteloos over elkaar heen.

Plakstrips zorgen voor stress en irritatie

De tocht van een treintje - of een grote groep - rupsen wordt geleid door één rups: de leider. Bij een plakstrip komt deze leider als eerste op de lijm vast te zitten. Er ontstaat stress bij de overige rupsen die als verdediging hun brandharen afschieten. Dat verergert de irritatie voor mensen: het zijn de haren waar wij last van krijgen. Daarna kan het lang duren totdat er een nieuwe leider is, en de rust wederkeert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vogels, vleermuizen en verschillende insecten

Daarnaast werken de plakstrips niet selectief en doen dus meer kwaad dan goed zegt Van Vliet. Veel natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen raken vastgeplakt, zoals de kleine poppenrover, sluipvliegen, sluipwespen en mieren. Naast insecten kunnen ook vogels en vleermuizen vast komen te zitten op de strips.

Ook Vogelbescherming Nederland waarschuwt voor het gebruik van plakstrips. "Doe dat niet! Het maakt de overlast erger en doodt onnodig vogels en andere dieren", schrijft de organisatie. "Denk aan de vele vogelsoorten die leven op boomstammen, zoals spechten, mezen, roodborstjes, boomklevers en boomkruipers. Als ze zich niet kunnen losrukken, sterven ze een langzame dood."

Geen natuurvriendelijk alternatief

Plastic plakstrips of folie is geen natuurvriendelijk alternatief in de bestrijding en beheersing van de overlast van de eikenprocessierups. Samen met de vleermuizen en de vele insecten die op bomen leven, zorgen de vogels zorgt juist voor de natuurlijk bestrijding van eikenprocessierupsen. Gebruik daarom ook geen gif dat andere insecten en dieren doodt, maar zet in op een rijke natuur waarbij de soorten elkaar in evenwicht kunnen houden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie