Binnenland
NOS

Gijzelsoftware: hoe een organisatie zich kan voorbereiden

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Gijzelsoftware: hoe een organisatie zich kan voorbereiden

De overheid zit in zijn maag met bedrijven die losgeld betalen aan ransomwarecriminelen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt onder meer de mogelijkheden om verzekeraars te verbieden om losgeld te vergoeden.

In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Frank Groenewegen van Deloitte hoe bedrijven om kunnen gaan met de vorm van criminaliteit: "Bedrijven hebben gewoon geen optie of andere keus." Hij staat geregeld bedrijven bij die zijn aangevallen door ransomware-criminelen.

Als een bedrijf wordt platgelegd door een aanval, kan een verzekeraar er nu voor kiezen om het losgeld te vergoeden zodat de ondernemer snel weer aan de slag kan. Dat is in veel gevallen goedkoper dan wanneer een bedrijf een paar weken stil ligt en de verzekeraar die kosten moet vergoeden.

Het verbaast Groenewegen dat bedrijven niet voorbereid zijn op een aanval. "Ze zijn verrast en hebben de basis niet op orde." Volgens hem moeten organisaties gaan oefenen. Groeneweken: "Hoe snel ben je dan in staat om te herstellen?"

Hij ziet er daarnaast heil in dat politie aandacht besteedt aan het opsporen van internationale criminelen.

Wel of niet betalen?

Eerder zei minister Grapperhaus liever niet te zien dat verzekeraars losgeld betalen. "We onderzoeken hoe we losgeldbetalingen kunnen verminderen", bevestigt een woordvoerder van het ministerie. "Daarover hebben we nog geen besluit genomen."

Waarom alleen betalingen door verzekeraars aan banden zouden worden gelegd, en niet alle losgeldbetalingen, is onduidelijk; het ministerie heeft vragen daarover niet beantwoord.

Wat te doen bij een aanval met gijzel-software

Ster advertentie
Ster advertentie