Binnenland
EO

‘De duimregeling bij het eindexamen leidt tot onverstandig gedrag’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De duimregeling bij het eindexamen leidt tot onverstandig gedrag’

De 'duimregeling' waardoor eindexamenleerlingen een extra onvoldoende mogen halen, leidt tot onverstandig gedrag. Dat zegt economieleraar en lerarenopleider Ton van Haperen in Dit is de Dag. Hij noemt de regeling, ingesteld vanwege de achterstanden die leerlingen zouden hebben opgelopen door corona, "absurd en onverstandig."

Video niet beschikbaar

Met de 'duimregeling' mogen leerlingen hun duim leggen op één cijfer op hun eindlijst. Dat mag dan geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het cijfer blijft wel zichtbaar op de lijst, maar de uitslag telt niet mee voor het gemiddelde. Dankzij deze regeling slaagde vorig jaar zo’n tien procent van de leerlingen.

Sociaal-emotionele achterstand

Ton van Haperen was verrast toen de minister aankondigde dat deze regeling ook dit jaar zou gelden. "Het leidt tot calculerend gedrag. Leerlingen kunnen dan bijvoorbeeld in maart of februari denken: dit vaak gaat 'm niet worden. Dan stoppen ze ermee, en ontwikkelen ze zich er ook verder niet in." De economieleraar snapt de ratio niet, vindt dat de leerlingen keurig zijn voorbereid, en wijst er bovendien op dat er weinig sprake was van lesuitval afgelopen jaar.

Gijsbert van Elven van het Interstedelijk Studentenoverleg is wel blij met de 'duimregeling'. "Het is nog steeds nodig. Zeker voor de groep die dit jaar examen doet, want zij hebben al twee jaar met corona te maken." Overigens blijkt niet dat de studieresultaten van de eindexamenleerlingen van de afgelopen twee jaar achterblijven, vertelt Van Elven. "De leerachterstand valt gelukkig mee, maar sociaal-emotioneel hebben al deze leerlingen wel een knauw gehad. Het gaat toch ook om de stress die erbij komt kijken."

Malle boel

Dat gaat Ton van Haperen echt te ver. "Als we gevoelens gaan gebruiken om examens bij te stellen wordt het een malle boel. Het is niet aantoonbaar dat er achterstanden zijn. Als mensen dan gaan zeggen dat ze zich zo slecht voelen, is de volgende stap dat we het examen gaan afschaffen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie