Binnenland
NOS

Zo zetten ambassadeurs Nederland op de kaart

foto: Ministerie van Buitenlandse Zakenfoto: Ministerie van Buitenlandse Zaken
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo zetten ambassadeurs Nederland op de kaart

"Je leert een land pas echt goed kennen als je rondreist", vindt Renée Jones-Bos, de Nederlandse ambassadeur in Moskou. Waar dat nuttig is, probeert ze dan ook zoveel mogelijk te reizen.

Ze raakt dan geregeld in een gesprek over MH17 verzeild. "Je komt altijd op bezoek bij de gouverneur van een regio. Die zegt dan altijd dat onze politieke betrekkingen ingewikkeld zijn. En dat beaam ik dan, want dat is ook zo. Vervolgens zeggen ze dat Moskou daar eigenlijk over gaat en dan gaan we de andere zaken bespreken."

"We hebben in Rusland een paar regio's geselecteerd waar we iets kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld voor onze bedrijven." Jones-Bos trok onlangs naar Tomsk, in Siberië ("heel veel werst"), en daar bleken ze heel geïnteresseerd in het concept ' slimme stad', waarbij je een stad beheert met informatietechnologie. "Dus wij namen architecten mee en daar zijn concrete deals uitgekomen."

Jones-Bos is in Nederland voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Samen met haar collega's Henne Schuwer (VS) en Ed Kronenburg (China) is ze te gast bij NOS Met het Oog op Morgen.

Quote

Zo hard als het nu wordt gespeeld, heb ik het nog nooit gezien

Henne Schuwer, Nederlandse ambassadeur in de VS

Ook Schuwer trekt zes keer per jaar zijn land in om de stemming te peilen. "Dat doen we dan niet rondom Washington, maar dan gaan we naar Nebraska of Missouri. We steken de thermometer erin en we vragen wat er speelt. Dat is belangrijk om te weten."

Schuwer is sinds 2015 ambassadeur, maar werkte sinds de jaren tachtig al twee keer eerder voor Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten. Hij zag het land veranderen. "Zo hard als het nu wordt gespeeld, heb ik het nog nooit gezien. De tegenstellingen in de politiek zijn absoluut verhard. De grote compromisbouwers van vroeger zijn er niet meer."

Reputatie

In China hebben zakenreizen evengoed zin, vindt Ed Kronenburg. "In Beijing heeft Nederland een forse voetafdruk. Zeker als het om economie gaat: ze kennen Rotterdam. Maar Giethoorn trouwens ook, er worden hier hele Hollandse themadorpen nagebouwd. Nederland heeft een goede reputatie."

Voor Nederlandse bedrijven die in of met China zaken willen doen, liggen er volgens Kronenburg bijvoorbeeld kansen bij het 'One Belt, One Road'-initiatief. Daarmee wil China de handelsroutes van de zijderoute vanuit Azië naar Europa laten heropleven.

Video niet beschikbaar

Residenties

Rusland, de VS en China hebben alle drie veel diplomatieke vertegenwoordiging in hun hoofdsteden. "En Amerikanen zorgen goed voor hun ambassadeurs", zegt Schuwer. "Er zitten wel wat toeters en bellen aan deze baan die het extra leuk maken. We hebben een prachtige residentie en een mooie ambassade."

Ook Kronenburg heeft in Beijing een "schitterende ambtswoning" en Jones-Bos woont in een oud Russisch koopmanshuis in hartje Moskou. "Qua kantoorruimte zitten we een beetje krap. Het kantoor zit onder de residentie, dus eigenlijk woon ik boven de zaak. Handig als er een meter sneeuw ligt."

Ster advertentie
Ster advertentie