Utrechtse boa’s mogen keppel en hoofddoek dragen
- Nieuws
- Utrechtse boa’s mogen keppel en hoofddoek dragen
In de gemeente Utrecht mogen buitengewoon opsporingsambtenaren, oftewel boa’s, binnenkort een hoofddoek of keppel dragen tijdens hun werk. Dat besloot de gemeenteraad afgelopen vrijdag. Voor initiatiefnemer Mahmut Sungur is dit een mooie eerste stap en ‘een opstap om ook door te voeren bij de politie’.
Boa's met een hoofddoek of keppeltje, is dat wenselijk?
Video niet beschikbaar
Waar het voor DENK-fractievoorzitter Sungur om gaat is ‘dat mensen een gelijke behandeling verdienen’. “Het moet voor iedereen mogelijk zijn om te solliciteren op deze functie, ongeacht waar je in gelooft,” aldus Sungur. De aangenomen motie is volgens hem dan ook een stap in de goede richting en smaakt naar meer.
Voorzitter van de Nederlandse BOA-Bond, Ruud Kuin, vindt het besluit van de Utrechtse gemeenteraad ‘onwenselijk’. Volgens Kuin moet de burger erop kunnen vertrouwen dat een boa ‘zonder aanziens des persoon de wet handhaaft’. Een keppel of een hoofddoek staat die neutraliteit volgens hem in de weg. Raadslid Sungur vindt dat je je dan überhaupt af moet vragen of mensen met een keppel of hoofddoek voor de overheid kunnen werken. “In andere overheidsfuncties dragen mensen dat wel. Dus waarom zou dat dan niet bij een boa kunnen?” redeneert Sungur.
Daarnaast vreest Kuin dat boa’s eerder met agressiviteit te maken krijgen wanneer zij een hoofddoek of keppel dragen. Daar komt volgens hem bij dat boa’s niet over de middelen beschikken om zichzelf te verdedigen: ‘ik heb liever een wapenstok dan een hoofddoek’.
Het besluit van de Utrechtse gemeenteraad volgt op de keus van minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus om deze kwestie aan lokale overheden over te laten. Kuin vindt ook dat onwenselijk: ‘het zou een ratatouille worden als het van stad tot stad gaat verschillen’. Sungur zegt al door collega’s uit diverse andere gemeentes gevraagd te zijn naar de formulering van de motie. Toch zou ook hij liever zien dat dit besluit landelijk wordt genomen, en ziet gelijk kansen voor een nieuwe stap: ‘De motie is wat ons betreft ook een opstap om dit door te voeren bij de politie’.