Minder mensen doen bevolkingsonderzoek darmkanker: 'Neem je poep onder de loep'
- Nieuws
- Minder mensen doen bevolkingsonderzoek darmkanker: 'Neem je poep onder de loep'
Per dag sterven er twaalf mensen aan dikke darmkanker, daarmee is het een van de meest voorkomende soorten van kanker. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker konden door vroegtijdig ingrijpen de levens van duizenden mensen gered worden. Toch doen steeds minder mensen mee aan het onderzoek. Dit tot grote zorg van de doktoren: "Neem je poep onder de loep", roept professor Manon Spaander op bij Spraakmakers.
Zorg voor je darmen; neem je poep onder de loep!
Video niet beschikbaar
De maag-lever-darmarts legt uit hoe zo’n bevolkingsonderzoek precies werkt. "Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt een paarse envelop thuisgestuurd. Daarin zit een ontlastingstest, daarmee prik je in je ontlasting en dat stuur je op." In het laboratorium wordt de ontlasting vervolgens onderzocht op poliepen en bloedsporen. De uitslag wordt per brief teruggestuurd: "Als er bloed is gevonden wordt er direct een afspraak gemaakt in een ziekenhuis", legt Spaander uit.
'Geen week langer moeten wachten'
Het belang van zo’n bevolkingsonderzoek heeft de vader van actrice Marlijn Weerdenburg aan den lijve ondervonden. Na de test bleek dat hij zowel darm- als nierkanker had. "Hij heeft de test twee maanden laten liggen. Mijn moeder heeft toen gezegd dat hij de deze moest doen", vertelt dochter Marlijn Weerdenburg. De diagnose was zo erg dat verwacht werd dat haar vader het niet eens zou overleven. "Hij had ook echt geen week langer moeten wachten met het doen van de test", vervolgt Weerdenburg. "We zijn het bevolkingsonderzoek dan ook enorm dankbaar want het gaat nu fantastisch met mijn vader. Hij heeft in oktober zijn eerste halve marathon gelopen op 65-jarige leeftijd. Hij is fitter dan ooit en viert het leven."
'Mensen vinden het vies'
Toch doen steeds minder mensen mee aan de test. Waar bij de start van het onderzoek tien jaar geleden 70% van de mensen meedeed, is dat nu gedaald tot 57%. "We zien dat met name mannen niet meedoen", vertelt dokter Spaander. "Zij geven aan dat ze geen klachten hebben en daarom niet meedoen. Daarnaast vinden veel mensen het vies om hun ontlasting te onderzoeken. Dat maakt een grote drempel."
Toch hamert Spaander op het belang van het onderzoek. "We zijn blij met de gunstige uitslagen van de afgelopen tien jaar. Minder mensen krijgen darmkanker en ook daalt het aantal sterfgevallen. Maar dat kwam ook vooral door die 75% die meedeed."
Om een beeld te geven: wat nu als 100% van de mensen mee zou doen? Spaander: "Dan scheelt dat 50% van het aantal doden."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.