Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Bonten: 'Kijk ook naar avondklok Oud & Nieuw'

foto: UMCfoto: UMC
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten: 'Kijk ook naar avondklok Oud & Nieuw'

Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten benadrukt nog maar eens dat samen kerst vieren er dit jaar niet inzit. In het gesprek met Sven Kockelmann bij 1 op 1 zegt hij: "Ik hoop ook dat ik bij mijn vader, die alleen thuis zit, langs kan gaan."

Video niet beschikbaar

Op de dag dat bekend wordt dat Mark Rutte opnieuw een historische toespraak gaat geven vanuit het Torentje, licht OMT-lid Marc Bonten zijn advies om de verspreiding van het virus in te dammen toe. Volgens Bonten, die zelf werkzaam is in het UMC Utrecht, zijn de stijgende cijfers voor het zorgpersoneel niet meer vol te houden. "Vergeleken met zes maanden geleden is de rek eruit." De roosters kunnen niet meer gevuld worden en het ziekteverzuim is hoog.

Waarom het aantal besmettingen de laatste weken zo is toegenomen is moeilijk te verklaren. "Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten. Spijkerharde data is er niet", aldus de arts-microbioloog. Wel denkt hij dat het koudere en vochtige weer een rol speelt in de verspreiding en natuurlijk ook het aantal bewegingen van mensen die zijn toegenomen in vergelijking met het voorjaar.

De verwachting dat we met een spuitje snel af zijn van dit virus, tempert Bonten: "De weg naar dat we iedereen kunnen vaccineren, komt eraan. Maar die kan nog wat hobbeliger zijn dan we wensen."

Avondklok

Wij kijken natuurlijk allemaal naar de maatregelen die landen om ons heen hebben ingevoerd. Sommige landen, zoals Frankrijk, hebben een avondklok ingevoerd, ook op oudejaarsavond. Daar is Bonten geen voorstander van. "Het is een onderdeel van alle maatregelen die je kunt nemen en daar moet het kabinet een keuze in maken." Wat Bonten wel constateert dat er een soort van 'harmonie' ontstaat in de verschillende maatregelen die onze buurlanden nemen. Zo zou een avondklok rondom Oud & Nieuw geen slecht idee zijn. Want, zo betoogt het OMT-lid, "als je wilt dat mensen niet in groepen bij elkaar komen, dan ik me daar wel iets bij voorstellen. Er moeten goede maatregelen komen die de opwaartse lijn doorbreken."

Maatregelen

"Wij als OMT hebben geadviseerd dat er stevige maatregelen moeten komen, maar we hebben niet gespecificeerd wat wel en wat niet." Vanaf woensdag gaan de scholen in ieder geval tot 19 januari dicht. "Wij hebben gezegd, het liefst niet, maar in deze situatie is het heel goed te verdedigen dat het wel gebeurt." Het zijn stevige maatregelen maar als epidemioloog staat hij hier volledig achter.

Ook voor kerst heeft het OMT ook een advies om zo weinig mogelijk bezoek te hebben. "Ik denk zelf één, twee of drie personen qua bezoek. Ik hoop ook dat ik bij mijn vader die alleen thuis zit, langs kan gaan." Zelf denkt Bonten dat er voor dit beleid genoeg draagvlak zal zijn. "Ik hoor vaak, pak nou eens door met die maatregelen."

OMT-lid Bonten: 'Kijk ook naar avondklok bij oud en nieuw'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie