Wat doen werkgevers voor thuiswerkende ouders? 'Ik zit in het weekend nog te werken'
- Nieuws
- Wat doen werkgevers voor thuiswerkende ouders? 'Ik zit in het weekend nog te werken'
Nu de scholen nog langer dicht moeten blijven, neemt de druk op werkgevers toe. Wat doen zij voor hun werknemers die met thuiszittende kinderen te maken hebben? In Stax&Toine reageert luisteraar Veronica: "Mijn werkgever is flexibel, maar dat betekent dat ik 's avonds en in het weekend doorwerk." De roep om het zogenaamde coronaverlof groeit, vanuit ouders én werkgevers zelf.
Video niet beschikbaar
“Wij krijgen heel veel meldingen van ouders die aangeven dat hun werkgever er niet goed mee omgaat. Het gaat soms goed, maar veel verhalen gaan over werkgevers die niet flexibel zijn, of eisen dat hun mensen alsnog naar kantoor komen", verzucht Marjet Winsemius van de Stichting voor Werkende Ouders.
Tweede golf
De druk is hoger gedurende de tweede golf, blijkt uit onderzoek van FNV. Uit de peiling blijkt dat op dit moment 74 procent van de ondervraagden de combinatie werk, opvang en thuisonderwijs van hun kinderen zwaar tot zeer zwaar vindt. Winsemius: "Het duurt nu al tien maanden. Daar moet gewoon omzet gedraaid worden. Werkgevers zeggen: 'Je regelt het maar'. En dan zie je dat veel ouders om en om het thuisonderwijs voor hun rekening nemen. Maar het gevolg is dat ze 's avonds nog de laptop opengooien en dan gaan werken."
Dat geldt ook voor luisteraar Veronica. "Mijn werkgever heeft wel een mooie werkplek laten inrichten en ik mag flexibele tijden werken, maar dat houdt wel in dat ik avonden en weekenden zit te werken. En zelfs dan red ik het niet om aan alle uren te komen."
Niet de bedoeling
Anne Megens van de werkgeversvereniging AWVN benadrukt dat dit niet zo zou moeten zijn. "Dat mensen 's avonds en in het weekend gaan werken, is niet de bedoeling. We zien werkgevers aan werknemers aangeven dat ze op bepaalde uren onbereikbaar mogen, of zelfs moeten, zijn. Sommigen geven ook corona-verlofuren, die dan niet van je vrije uren afgaan."
De roep om een zogenaamd corona-verlof groeit. Het demissionair kabinet heeft dat in overweging. Het idee is simpel: de regering draagt financieel bij, zodat werkgevers hun thuiswerkende ouders wat meer vrij kunnen plannen om voor de kinderen te zorgen. "Daar pleiten wij al enige tijd voor, en daar kijken we wel echt naar uit", zegt Winsemius.
Waterbed-effect
Toch kleven daar wel enkele nadelen aan, zoals de angst onder werknemers zónder kinderen dat het werk bij hen komt te liggen. Megens ziet dat dit al gebeurt. "Dat waterbed-effect is herkenbaar. Dat zie je echt her en der wel gebeuren. Dat kan natuurlijk niet weken of maanden zo doorgaan. Het coronaverlof kan al helpen, maar andere creatieve oplossingen helpen net zo goed. Ook voor de mensen zónder kinderen."
Hoewel ze ervoor pleit, ziet Winsemius nog wel een ander minpunt: "Het verlof gaat niet voor zzp'ers gelden. Dus daar ligt nog een uitdaging…"
Liever luisteren?