Welke toekomst heeft de kermis?
- Nieuws
- Welke toekomst heeft de kermis?
De kermis is de laatste jaren minder populair geworden. In 2012 telde Nederland 1370 kermissen in Nederland. Dat zijn er 300 tot 400 minder dan twintig jaar eerder. Volgens de Kamer van Koophandel daalde ook het aantal kermisexploitanten van 1005 in 2009 naar 923 nu. Heeft de kermis nog toekomst in Nederland?
Oosterhout
Verslaggever Maikel Coomans kwam een leeg uitziende kermis tegen in Oosterhout, Brabant. De bezoekers vertellen dat er minder attracties zijn dan voorgaande jaren. De kermisexploitanten wijzen de vergrijzing en de crisis aan als mogelijke oorzaken voor de dalende populariteit.
Verandering
Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers vertelt over de geschiedenis van de kermis. "Die is in de 19e eeuw begonnen als een religieus feest. Daarnaast had je ook de boerenkermissen waar vooral veel werd gedronken." Tegenwoordig ligt de focus vooral op attracties, maar daardoor hebben kermissen last van de concurrentie van onder andere pretparken.
Volgens belevingsspecialist Eduard Leurs is de kermis inderdaad minder populair. "Ook een kermis moet inspelen op de markt." Leurs adviseert kermissen om samen te werken met de gemeente en een duidelijk plan op te stellen. Volgens Leurs moeten kermissen randactiviteiten zoals live muziek aantrekken en inspelen op de opbouw en samenstelling van de samenleving
De toekomst
Rooijakkers en Leurs denken beiden dat er nog toekomst in de kermis zit. Ze zien dat de kermis vooral in het Zuiden van Nederland nog onverminderd populair is. “De kermis heeft zich altijd kunnen aanpassen”, aldus Rooijakkers.
Van een teloorgang is dus momenteel geen sprake, maar de kermis zal waarschijnlijk wel in een andere vorm gegoten moeten worden.
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.