Schoolmaaltijden hebben positief effect op kinderen: '50% van kinderen eet dan groenten tijdens lunch'
- Nieuws
- Schoolmaaltijden hebben positief effect op kinderen: '50% van kinderen eet dan groenten tijdens lunch'
Geen boterham met chocopasta of vruchtenhagel meer in de broodtrommel, maar een gezonde maaltijd op school met rauwkost: is dat de toekomst voor scholen in Nederland? Onderzoek van Frédérique Rongen, gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, laat zien dat kinderen met speciale schoolmaaltijden gezonder eten en betere voedingskeuzes maken. Vanmiddag vertelt ze hierover in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Schoolmaaltijden in de praktijk
De schoolmaaltijden die in het onderzoek werden aangeboden, bestonden uit een basislunch met volkorenbrood, gevarieerd beleg (zoals kaas, vleeswaren en af en toe iets zoets), groenteporties en melk of water om te drinken. Kinderen mochten zelf kiezen wat ze aten, en dit bleek een effectieve manier om gezonde eetgewoontes te stimuleren. "We zagen dat meer dan 50% van de kinderen groente ging eten tijdens de lunch, simpelweg omdat het beschikbaar was", aldus Rongen.
Daarnaast werd onderzocht wat kinderen van huis meenamen. Uit de analyse van meer dan 500 broodtrommels bleek dat er grote verschillen zijn. "Sommige kinderen kregen een bruine boterham met water, terwijl anderen wit brood, suikerhoudende dranken en nauwelijks groente mee hadden."
Positieve effecten op school
Het onderzoek toont niet alleen aan dat kinderen gezonder eten dankzij schoolmaaltijden, maar ook dat hun schoolprestaties verbeteren. "Er zijn aanwijzingen dat een gezonde lunch kinderen meer energie geeft en dat ze beter presteren, bijvoorbeeld bij rekenen", vertelt Rongen. De meeste scholen staan dan ook positief tegenover de invoering van schoolmaaltijden, al brengt het extra organisatie en kosten met zich mee.
Weerstand van ouders
Niet alle ouders zijn meteen enthousiast. Sommige ouders twijfelen of hun kind genoeg zal eten of maken zich zorgen over wat er precies wordt aangeboden. Toch zorgt de positieve ervaring van kinderen vaak voor een omslag. "We hebben ouders gesproken die verrast waren toen hun kinderen thuis vroegen om groenten zoals paprika of zelfs tuinkers, omdat ze dit op school hadden geprobeerd", zegt Rongen.
Hoe verder?
Hoewel schoolmaaltijden in landen als Frankrijk en Scandinavië al decennia normaal zijn, staat Nederland nog aan het begin. Het huidige kabinet heeft het programma verlengd tot 2029, maar de toekomst daarna blijft onzeker. Frédérique Rongen hoopt dat haar onderzoek bijdraagt aan een structurele aanpak. "De resultaten laten zien hoe effectief het kan zijn. Het zou prachtig zijn als we dit programma kunnen voortzetten."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.