De draad kwijt door alle onthullingen over Trump? Lees dit overzicht
- Nieuws
- De draad kwijt door alle onthullingen over Trump? Lees dit overzicht
[NOS] Al meer dan een week verkeert het Witte Huis in diepe crisis. Sinds het ontslag van FBI-directeur Comey buitelen de onthullingen over elkaar heen en spreken president Trump en zijn naaste medewerkers elkaar voortdurend tegen.
Voor het geval je het overzicht inmiddels bent kwijtgeraakt, heeft de NOS alle gebeurtenissen chronologisch op een rijtje gezet.
Dinsdag 9 mei
President Trump ontslaat FBI-directeur James Comey op staande voet. In een verklaring zegt het Witte Huis dat het ontslag volgde op een advies van minister van Justitie Jeff Sessions en zijn plaatsvervanger Rod Rosenstein.
Deze Rosenstein schrijft in een memo dat Comey zijn boekje te buiten is gegaan in het onderzoek naar de e-mails van oud-minister en presidentskandidaat Hillary Clinton. "De FBI-directeur kan en mag niet op de stoel gaan zitten van het Openbaar Ministerie en zo de leiding nemen over het ministerie van Justitie."
De Democraten en Amerikaanse media twijfelen meteen aan deze uitleg. Zij denken dat het ontslag te maken heeft met het FBI-onderzoek naar de banden tussen Trumps campagneteam en de Russen.
Woensdag 10 mei
Trump reageert voor het eerst zelf op het ontslag van Comey. Hij zegt dat hij Comey de wacht aan heeft gezegd omdat die zijn werk niet goed deed.
The New York Times schrijft dat Comey een paar dagen geleden om meer geld had gevraagd voor zijn Rusland-onderzoek.
Donderdag 11 mei
Trump zegt in een interview met NBC News dat hij al voor het advies van Sessions en Rosenstein van plan was Comey te ontslaan. Hij noemt hem een uitslover en een dikdoener.
De tijdelijke opvolger van Comey, Andrew McCabe, zegt tegen de Senaat juist dat zijn voormalige baas veel vertrouwen genoot binnen de FBI. "Het was een eer om onder hem te dienen."
Vrijdag 12 mei
The New York Times schrijft dat Trump kort na zijn inauguraties aan Comey vroeg om zijn loyaliteit aan hem uit te spreken. Comey weigerde dit.
Ook wordt bekend dat Trump in het NBC-interview heeft toegegeven dat "dit Rusland-ding" wel degelijk meespeelde in het ontslag van Comey.
Op Twitter waarschuwt hij de oud-FBI-directeur om geen informatie aan de media te geven. "James Comey mag hopen dat er geen 'opnames' van onze gesprekken zijn voor hij naar de pers lekt."
Ook geeft Trump een reden waarom hij en zijn medewerkers verklaringen afgeven die elkaar tegenspreken. "Ik ben een zeer actieve president, die met veel dingen tegelijk bezig is. Dat maakt het voor mijn woordvoerders onmogelijk om perfecte verklaringen af te leggen."
Maandag 15 mei
Een nieuw schandaal voor Trump: hij heeft volgens The Washington Post geheime informatie gedeeld met de Russen. Een cruciale bron voor informatie over terreurgroep IS is daarmee op het spel gezet.
Veiligheidsadviseur McMaster doet het hele verhaal af als nonsens. Hij zegt dat Trump uitsluitend in algemene termen over de dreiging van terroristische organisaties had gesproken.
Desalniettemin uiten steeds meer Republikeinen hun zorgen over de werkwijze van Trump. De hooggeplaatste senator Bob Corker zegt dat het Witte Huis in De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wil de onderste steen boven hebben.
Dinsdag 16 mei
Trump geeft toe dat hij informatie met de Russen heeft gedeeld en zet daarmee McMaster in zijn hemd. Hij spreekt niet tegen dat het om geheime inlichtingen ging. "Ik deed het uit humanitair oogpunt en ik wil dat Rusland veel meer doet in de strijd tegen IS en terrorisme", twittert hij.
'Trump deelde informatie die afkomstig was van een bron van een bevriende inlichtingendienst'
Op een persconferentie houdt veiligheidsadviseur McMaster vol dat Trump niets verkeerd heeft gedaan. Maar ook hij zegt niet expliciet of de president geheime informatie deelde met de Russen. Correspondent Arjen van der Horst spreekt van "de dagelijkse dosis verbale acrobatiek van het Witte Huis".
Aan het eind van de dag eist het Comey-ontslag weer alle aandacht op. Volgens The New York Times heeft Trump in februari aan Comey gevraagd om het onderzoek naar de ontslagen veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. De krant heeft een memo van Comey in handen waarin hij vertelt over dat gesprek.
Het Witte Huis spreekt de weergave van de krant met klem tegen. "De president heeft Comey of wie dan ook nooit gevraagd om een onderzoek te beëindigen, ook niet het onderzoek naar Michael Flynn", staat in een verklaring.