Binnenland
BNNVARA

Koolmees en fietspomp: wat hebben die met elkaar te maken?

foto: Vroege Vogels/Kevin van den Hovenfoto: Vroege Vogels/Kevin van den Hoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Koolmees en fietspomp: wat hebben die met elkaar te maken?

Wat hebben een fietspomp en de Pink Panther te maken met de koolmees? En waarom is de koolmees de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn? Dat zoeken Auke Florian Hiemstra en Anneke Naafs uit in een nieuwe aflevering van de podcast Vroege Vogels en andere dieren.

#4 - VVEAD: De koolmees is de meest onderzochte vogel, maar wat weten we eigenlijk van hem? - Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw

Ti-ta ti-ta ti-ta! De koolmees is een van de meest voorkomende zangvogels in Nederland, helaas betekent dat niet dat het heel goed gaat met deze gevederde vriend.

Wat je moet weten:

Grootte: 13 tot 15 centimeter
Spanwijdte: 22,5 tot 25,5 centimeter
Gewicht: 17 gram

De koolmees is een standvogel en brengt de winter dus ook door in ons land. In strenge winters komen mezen uit Scandinavië en Oost-Europa in grote getale het vaak zachtere weer in Nederland opzoeken. Soms trekken ze zelfs nog zuidelijker.

Handlanger in bestrijding eikenprocessierups

De koolmees kan onze handlanger zijn in de bestrijding van de eikenprocessierups. Deze rups zorgt door zijn brandharen voor veel overlast. De koolmezen eten deze rupsen. Hoe meer koolmezen hoe meer rupsen er worden gegeten. Alleen nestkasten plaatsen is echter niet voldoende om het aantal koolmezen te laten toenemen. Er moet ook water in de buurt zijn en schuilplekken voor als er dreiging is.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=hBM9f7I-8yc" start="false"}

Gif in haar

Hoewel het vogeltje het goed doet in Nederland, liggen er wel problemen op de loer voor de koolmees. Zo blijkt dat koolmezen vaak haar verzamelen voor hun nesten. Er zijn ook veel mensen die de vogels een handje te helpen door honden buiten te borstelen of uitgeborsteld haar buiten te leggen. En ook 'doneren' mensen hun eigen haar aan de vogels. Pas hier wel mee op, want er zijn signalen dat koolmezen gevoelig zijn voor gif in dierenhaar.

Dat komt doordat veel van onze huisdieren een anti-vlooimiddel krijgen toegediend dat niet alleen vlooien bestrijdt. Dit gif blijft ook in de haren zitten. Mogelijk houdt de grote koolmezensterfte hiermee verband. Lees meer op Nature Today.

Hoofdrol in Vroege Vogels en andere dieren

In de vierde aflevering van de podcastserie Vroege Vogels en andere dieren gaan Auke Florian Hiemstra en Anneke Naafs na wat de koolmees ons via wetenschappelijk onderzoek allemaal te vertellen heeft. Gedragsonderzoeker Lysanne Snijders van Wageningen University and Research vertelt dat koolmezen verschillende persoonlijkheden kunnen hebben en vogelgeluidenman Dick de Vos laat horen hoe je de koolmees aan zijn zang kunt herkennen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie