Binnenland
BNNVARA

Deze vlinders overwinteren in jouw struiken en garage

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze vlinders overwinteren in jouw struiken en garage

Tuin winterklaar maken? Wacht met de heggenschaar! Want ondanks dat je misschien de drang voelt om de struiken een kopje kleiner te maken, is dat niet per se een goed idee. "Let daarmee op", waarschuwt Kars Veling van de Vlinderstichting daarom in Vroege Vogels. "Het kan zomaar dat er een citroenvlinder of een gehakkelde aurelia in de struiken zit."

Vlinders overwinteren in je struiken

Nederlandse winters zijn te koud voor vlinders om actief te zijn. Omdat het insecten zijn, een koudbloedige klasse, kost het ze teveel energie om zonder de warmte van de zon te bewegen. Niet elke vlinder overwintert op dezelfde manier. Je hebt trekvlinders, zoals de atalanta, die in het najaar naar Zuid-Europa vliegen. Andere vlinders overwinteren in een vroeger stadium. Een koolwitje als pop, een koevinkje als rups en een sleedoornpage als eitje, om maar wat voorbeelden te noemen. Die kom je in de winter dus niet als vlinder tegen.

Vier 'taaie' vlinders

De citroenvlinder, de gehakkelde aurelia, de dagpauwoog en de kleine vos overwinteren hier wel als vlinder. "Dat zijn opportunisten", vertelt Veling. "De dagpauwoog en de kleine vos kruipen binnenruimtes in, zoals holle bomen, schuurtjes of zelfs zolders. De citroenvlinder en de gehakkelde aurelia zijn nog taaier en overwinteren zelfs diep verscholen in groenblijvend struikgewas."

Als je goed oplet kun je de soorten nu zelfs in het struikgewas of in de schuur zien zitten. Wanneer de lente aanbreekt is de kans groot dat je deze soorten als eerst rond ziet fladderen. "Met name de citroenvlinder, daarvan zijn de mannetjes in het vroege voorjaar enorm actief", aldus Veling.

foto: Vroege Vogels

Gehakkelde Aurelia

Struikgewas vol diertjes

Ook soorten die niet als vlinder overwinteren maken gebruik van struiken. Zoals de naam van de sleedoornpage al aangeeft heeft deze vlinder de sleedoorn als waardplant. Het vrouwtje zet eitjes af in de oksels van sleedoorntakken, waar de eitjes overwinteren. In april kruipt er dan een nieuwe generatie rupsen tevoorschijn.

Je hele tuin laten overwoekeren door struiken en heggen vindt Veling ook niet nodig. Hij raadt aan om bijvoorbeeld elke herfst een derde van je struiken te snoeien, en elk jaar door te wisselen. "Zo is de boel gekortwiekt, maar blijft toch elk jaar twee derde van het struikgewas over. Daar hebben vlinders, maar ook pissebedden, egels en talloze andere beestjes, profijt van."

foto: Vroege Vogels/Remco Vos

Sleedoornpage ei

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie