Aantal aangiftes internetoplichting neemt toe
- Nieuws
- Aantal aangiftes internetoplichting neemt toe
[AVROTROS] De politie heeft dit jaar 200 malafide webshops gesloten. Dat heeft Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, zaterdag bekendgemaakt in het programma Radar op NPO Radio 1. Daarnaast kon Van der Linden melden dat het aantal aangiftes over online oplichting met 7% is toegenomen tot een totaal van 47.000.
Video niet beschikbaar
Waarom het aantal aangiftes is toegenomen kan Van der Linden nog niet zeggen. Wel valt het hem op dat oplichters steeds beter echte webshops namaken, waardoor mensen denken dat ze zakendoen met een bekend merk. "Bedrijfsnamen als Coolblue, KPN, Tele2 en Kijkshop worden hiervoor misbruikt. Er wordt -actie, -deals, -uitverkoop, -shop of -nederland aan de link toegevoegd, waardoor de consument denkt dat de website echt is."
Een andere truc die oplichters steeds vaker toepassen zit in de betaalmogelijkheden. "In een normale webshop kun je met bijvoorbeeld iDeal of een creditcard betalen. Krijg je pas na je bestelling in de mail een betaalverzoek, dan is het vaak niet pluis. Voor webshops is dit een zeer ongebruikelijke manier van werken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Politie heeft meer mogelijkheden
In het verleden deed de gekke situatie zich voor dat de politie lastig kon optreden tegen mensen die er een gewoonte van maakten om spullen die via internet aan te bieden, terwijl ze nooit de intentie hadden om deze te leveren. Sinds 1 maart 2019 is de wet gewijzigd, waardoor de politie nu wel kan ingrijpen. "Er hoeft geen valsheid meer bewezen te worden zoals voorheen wel het geval was. Nu hoeven de politie en het Openbaar Ministerie alleen aan te tonen dat de betrokkene een beroep of gewoonte maakt van het opzettelijk niet leveren van goederen met gebruik van internet. Dit dicht het gat waar we eerst niet tegen op konden treden."
Tips om een malafide webshop te ontdekken
- Zoek op Google naar reviews over de site.
- Lees consumentenfora zoals dat van Radar.
- Kijk of de site een keurmerk heeft.
- Kijk of de prijzen reëel zijn. Te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
- Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Aantal aangiftes internetoplichting neemt toe
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.