Klokkenluider Roelie Post werd jarenlang achtervolgd en bedreigd: 'Dat gebeurt dus veel vaker'
- Nieuws
- Klokkenluider Roelie Post werd jarenlang achtervolgd en bedreigd: 'Dat gebeurt dus veel vaker'
Wie slecht tegen onrecht zegt te kunnen, zal zich uiteraard wel eens tegen iets onrechtvaardigs hebben uitgesproken. Maar wat als je eigen rechtvaardigheidsgevoel je hele leven overhoop gooit? En wat als je vervolgens niet wordt geloofd? In De Publieke Tribune sprak Coen Verbraak met klokkenluiders en hun naasten, over de prijs van het aan de kaak stellen en het lot van de klokkenluider.
"Ik merk dat het je ook emotioneert, hè," zegt Coen Verbraak tegen Roelie Post, nadat ze van Paul Veerman het verhaal over zijn vader Frits Veerman aanhoort; de bekendste klokkenluider van Nederland, die meer dan veertig jaar voor eerstel streed en het pas zes maanden voor zijn dood kreeg.
Post: "Jazeker. Waarom? Je ziet dat iemand z'n leven vernietigd is, maar tóch stand heeft gehouden. Ik hoop dat zelf ook te doen, maar ik hoop niet dat het zo eindigt."
Geïntimideerd en bedreigd
Toen Roelie Post eind jaren '90 als ambtenaar voor de Europese Commissie grootschalige corruptiepraktijken rondom de adoptie van Roemeense weeskinderen ontdekte, kreeg ze in haar pogingen de schandalen aan het licht te brengen te maken met tegenwerking en bedreigingen. Ze werd geïntimideerd, gedwongen haar huis te verlaten en werd jarenlang niet erkend als klokkenluider.
Coen Verbraak in de uitzending: "Wat een onvoorstelbaar verhaal: dat je een misstand aankaart, dat je vervolgens je baan verliest en dat je uiteindelijk wordt opgejaagd en achtervolgd."
Post: "Ja, maar dat gebeurt dus vaker."
Bescherming
Wat maakt dat sommige mensen bereid zijn zichzelf in dat soort situaties compleet opzij te zetten? Welke impact heeft het klokkenluiden op de mensen uit hun omgeving? En genieten klokkenluiders in Nederland eigenlijk wel genoeg bescherming?
Samen met klokkenluider Victor van Wulfen, Paul Veerman (wiens vader, klokkenluider Frits Veerman, in 2020 overleed) en onderzoeker Kim Loyens, sprak Coen Verbraak in De Publieke Tribune over het lot waaraan een klokkenluider zichzelf verbindt zodra hij of zij besluit een misstand aan de kaak te stellen.
Video niet beschikbaar
Luister nu de hele aflevering van De Publieke Tribune, waarin Coen Verbraak spreekt met klokkenluiders en hun naasten, over de prijs van het aan de kaak stellen en het lot van de klokkenluider.
Het Lot van de Klokkenluider (22 oktober 2022) - De Publieke Tribune
Meer ervaringsverhalen?
De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.