Binnenland
EO

Waarom burgemeester Jos Wienen de Israëlische vlag wél uithing

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom burgemeester Jos Wienen de Israëlische vlag wél uithing

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam krijgt veel kritiek omdat hij besloot niet de Israëlische vlag te hijsen als reactie op de aanslagen van Hamas. Burgemeester Jos Wienen van Haarlem besloot zelf wél om de vlag van Israël te hijsen. "Je wil verdriet uiten op een manier die door degene bij wie het het het meest is aankomen, wordt begrepen", zegt hij in Dit is de dag.

Moet de vlag van Israël gehesen worden aan overheidsgebouwen? (9 oktober 2023) - Dit is de Dag

In Haarlem wordt, zoals in andere steden wel vaker, een vlag gehesen. De vlag van Israël past in een lange rij, vertelt hij. "Dat hebben we gedaan met de aardbeving in Turkije, de aardbeving in Marokko en met de oorlog in Oekraïne", vertelt hij.

Rotterdamse vlag halfstok

In onder andere Rotterdam wordt dus een andere beslissing genomen. Daar hing dit weekend de Rotterdamse vlag halfstok. Volgens burgemeester Aboutaleb is dit omdat de Israëlische vlag 'polariserend werkt'.

'Een verstandige beslissing', vindt Judith Bokhove, fractievoorzitter van GroenLinks in de Maasstad. "Het conflict duurt al heel lang. Als je besluit een Israëlische vlag op te hangen, dan steun je daarmee de slachtoffers, maar het is ook een symbool wat bij anderen andere gevoelens oproept", vindt ze.

Bokhove vertelt dat Rotterdam een zogenoemd 'vlaggenprotocol' heeft. "Daarin hebben we afgesproken dat we eigenlijk geen keuze maken bij landen die in burgeroorlog zijn", aldus de politica. Bij de aanslagen in Parijs werd de Franse vlag gehesen, maar dat was omdat Frankrijk niet in burgeroorlog was.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Simon Ceulemans vindt de beslissing van Aboutaleb belachelijk. Ook voor de uitleg van Bokhove heeft hij geen begrip. "Je maakt er een 'waar twee vechten, hebben twee schuld'-verhaal van. Wat er dit weekend is gebeurd is dat een terreurorganisatie, Hamas, een aanslag heeft gepleegd op Israëlische burgers", zegt hij. "Daar moet je je als gemeente tegen uitspreken. Richting Israël, maar ook richting de Joodse gemeenschap in Rotterdam." Volgens Ceulemans wordt de Joodse gemeenschap 'in de kou gezet'.

Ceulemans vindt, omdat het om een aanslag gaat, een Israëlische vlag juist heel passend, juist omdat het bij eerdere aanslagen ook gebeurde: "Op het moment dat je doorlopend als stad uitstraalt dat je, als er iets aan de hand is, een vlag ophangt en je doet het nu demonstratief niet, dan polariseer je als burgemeester zelf", vindt hij.

Andere orde

Wienen snapt best de lastige afweging waar Aboutaleb voor staat. Hij merkt ook dat de Israëlische vlag reacties oproept. Hij hoopt dat dit de aanleiding is voor een gesprek.

Toch vindt hij dat je een aanslag niet moet vergelijken met een gewapend conflict: "Wat ik heel lastig vind, is dat de indruk gaat ontstaan dat de aard van dit geweld vergelijkbaar is met het oorlogsgeweld wat zich daar voltrekt. Ik vind dit van een hele andere orde. Dat is precies de achtergrond van het besluit dat hier genomen is."

Moet de vlag van Israël gehesen worden aan overheidsgebouwen?

Video niet beschikbaar

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie