Binnenland
MAX

Hoe een simpele werkborrel de zorgkwaliteit kan verbeteren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een simpele werkborrel de zorgkwaliteit kan verbeteren

Juist in tijden van toenemende werkdruk en personeelstekorten in de gezondheidszorg is de borrel erg belangrijk voor de zorgprofessionals. Dat vindt Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit, vice-voorzitter van de raad van bestuur van UMC Groningen. Ze deelt waarom ontspanning en samenzijn van vitaal belang zijn voor de zorgsector.

Video niet beschikbaar

Ontspanning in de zorg

Het zorgpersoneel heeft de afgelopen jaren onvermoeibaar doorgewerkt, vooral tijdens de coronacrisis. De druk op artsen en verpleegkundigen is niet verminderd, en daarom wordt de traditionele borrel in ziekenhuizen soms overgeslagen om tijd en kosten te besparen. Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit benadrukt echter het belang van deze sociale momenten: "De neiging van de professionals is om vanwege de drukte de persoonlijke verbinding opzij te zetten en dat feestje, die borrel of dat andere manier van samenzijn even over te slaan om dan toch die volgende patiënt even te helpen." Daarom schreef ze samen met collega chirurg Huib Santen een opiniestuk in Trouw. "Het is voor ons gevoel niet de juiste kant om op te gaan met elkaar."

Belang van samenzijn

De werkdruk in de zorgsector neemt voortdurend toe. Maar ondanks deze uitdagingen, benadrukt ze het belang van de sociale momenten: "Het gaat in de zorg natuurlijk vaak om leven- of dood-vraagstukken. Natuurlijk moet er dan ook juist tijd zijn om even te ontspannen met elkaar en ook elkaar als mens te leren kennen." Dat kan ook voordelige situaties opleveren voor tijdens het werk van de zorgmedewerkers, vertelt ze: "Op momenten onder hoge druk is het heerlijk als je elkaar goed kent. Dat je collega's ook de mensen zijn die aan het eind van zo'n situatie even naar je toe komen om te vragen: 'Hoe is het nou met jou?'. De belangrijke gesprekken die daar uit voortvloeien komen vooral tot stand als je eerder al een beetje lol hebt gehad met elkaar."

Minder ziek

Deze sociale interacties hebben aantoonbare voordelen, vertelt Klein Nagelvoort-Schuit: "Ze helpen zorgprofessionals om beter met werkdruk om te gaan, minder ziek te worden, en het helpt om als team samen te werken, zelfs onder hoge druk." Daarnaast benadrukt Klein Nagelvoort-Schuit dat dergelijke momenten van samenzijn niet alleen goed zijn voor de individuele werknemers, maar ook voor de algehele kwaliteit van de zorg.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie