Pillen die hier genezen maken India doodziek
- Nieuws
- Pillen die hier genezen maken India doodziek
Veel ophef en bezorgdheid na de uitzending van Zembla gisteravond. Onderzoeksjournalist Jos van Dongen onthulde dat de productie in India van goedkope medicijnen door het farmaceutisch bedrijf Aurobindo Pharma, ernstige gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu. Naast enkele zorgverzekeraars beleggen de Nederlandse pensioenfondsen ABP, Zorg en Welzijn en huisartsenfonds SPH samen voor ruim 30 miljoen in de fabrieken van Aurobindo. In De Nieuws BV spraken we over deze kwestie met Jos van Dongen en PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul.
Video niet beschikbaar
Zembla: de prijs van het goedkope medicijn
In de uitzending van woensdagavond 11 april onthult Zembla dat de Indiase multinational Aurobindo te lage lonen betaalt aan zijn werknemers en veiligheidsmaatregelen overtreedt. Volgens deskundigen gebeurt dit om te besparen op productiekosten. Ook blijkt het bedrijf chemisch afval illegaal te lozen met schadelijke gevolgen voor mens en milieu. PvdA-Kamerlid van den Hul is "enorm geschrokken van de uitzending."
Volgens haar is het onbegrijpelijk dat dit kan: "Er zijn jaren geleden in VN-verband en binnen de OESO afspraken gemaakt die deze uitbuiting moeten voorkomen. Kirsten van den Hul heeft samen met PvdA-collega Sharon Dijksma al Kamervragen gesteld over deze kwestie aan de ministers Bruins van Volksgezondheid en Kaag voor Buitenlandse Handel. "We moeten Nederlandse zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid", aldus van den Hul.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ook pensioenfondsen kopen medicijnen in bij Aurobindo
Niet alleen zorgverzekeraars kopen medicijnen in bij Aurobindo, vanmorgen maakte Zembla bekend dat ook pensioenfondsen geld hierin beleggen. De fondsen ABP, Zorg en Welzijn en huisartsenfonds SPH hebben samen ruim 30 miljoen direct geïnvesteerd in de Indiase fabriek. "Voor de huisartsen is dit natuurlijk dubbel: hun pensioengeld wordt geïnvesteerd in fabrieken die mensen in India ernstig ziek maken, terwijl ze met deze medicatie hier mensen beter maken" aldus van Dongen.
De pensioenfondsen wilden niet mondeling reageren in de uitzending van De Nieuws BV, maar hebben schriftelijk laten weten onderzoek te gaan doen. Van Dongen is daar niet gerust op: "Ongeveer tien jaar geleden heb ik een uitzending gemaakt over clusterbommen, landmijnen en kinderarbeid. Dezelfde pensioenfondsen hadden daar destijds ook in geïnvesteerd. Er is sprake van een directe belegging, de pensioenfondsen kunnen dus weten met wie ze zaken doen. Nu doen ze wederom alsof ze van niks weten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.