Bewoners regio IJmond bezorgd om gezondheid en eisen maatregelen
- Nieuws
- Bewoners regio IJmond bezorgd om gezondheid en eisen maatregelen
Bewoners in de regio IJmond, die onder de rook van staalfabriek Tata Steel wonen, maken zich zorgen om hun gezondheid. Ze eisen maatregelen. De Provincie komt nu met een plan. Maar is dat genoeg?
Leven onder de rook van Tata Steel: Bewoners bezorgd om gezondheid en eisen maatregelen
Fotograaf Dirk Jan Prins heeft een longaandoening en verhuisde in 2013 naar Wijk aan Zee voor de 'frisse zeelucht'. Maar zijn gezondheid verslechterde juist in de kustplaats. "Ik kon niet meer ademen, lopen, helemaal niks", vertelt hij in De Nieuws BV. Hij vermoedde dat het te maken kon hebben met de uitstoot van staalfabriek Tata Steel. En hij besloot het te gaan fotograferen.
Gewapend met de foto's ging hij naar Tata Steel, de gemeente en de Provincie om hen te confronteren met zijn materiaal en het onderwerp op de agenda te krijgen. "De omgeving wordt vergiftigd en daar maak ik me zorgen over."
'De luchtvervuiling is heel ernstig'
Linda Valent van de Dorpsraad in Wijk aan Zee deelt zijn zorgen. "De luchtvervuiling is heel ernstig." Ze verwijst onder andere naar het rapport van de GGD dat vorige week uitkwam waaruit blijkt dat mensen in de regio IJmond meer kans maken op kanker. Hoewel de GGD 'geen oorzakelijk verband wil leggen tussen de staalfabriek en het krijgen van kanker', is die er volgens Valent wel degelijk. En stond dat ook in het concept, maar is dat later gewijzigd. De GGD en Tata Steel ontkennen dat.
Valent pleit voor het verscherpen van de vergunningen van Tata Steel, zodat de fabriek minder mag uitstoten. "De fabriek probeert op alle fronten de normen op te rekken, maar dat gaat ten koste van onze gezondheid."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Balans tussen industrie en omgeving
Jeroen Olthof is gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en belast met het dossier. Hij heeft een plan gemaakt. "Met het programma willen we de balans tussen industrie en omgeving herstellen", aldus Olthof.
Hij zegt de vergunningen niet zomaar te kunnen aanpassen. "Ik kan een vergunning niet zomaar halveren, ik ben ook afhankelijk van het Rijk en Brussel." Wel wil hij meer onderzoek naar de gezondheid en onderzoeken of er beter en strenger gehandhaafd kan worden.
Daarnaast belooft hij de bewoners: "We gaan kijken binnen de huidige vergunningen waar de ruimte zit om op korte termijn aan te scherpen. Als die ruimte er niet is, zijn we bereid een lobby te starten richting het Rijk en Brussel om te zorgen dat er meer ruimte komt om onze verantwoordelijkheid te nemen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hij spreekt de ambitie uit om over tien jaar te kunnen spreken van een schoner en veilig IJmond. "Maar hiervoor ben ik wel afhankelijk van anderen, dus ik kan er niet garant voor staan."