Waarom dit onderkruipseltje meer waardering moet krijgen
- Nieuws
- Waarom dit onderkruipseltje meer waardering moet krijgen
De meeste mensen hebben ze liever niet in hun buurt met hun pootjes en hun prehistorische uiterlijk. We hebben het natuurlijk over pissebedden. In Nederland leven er wel zo’n 40 soorten. Die kun je allemaal terugvinden in de nieuwe veldgids van Matty Berg. Om dit te vieren mag de pissebed wel een keer in het zonnetje gezet worden. Daarom: een ode aan de pissebed!
In Vroege Vogels een interview met pissebedliefhebber Matty Berg:
Pissebeddenveldgids
Natuurlijke vuilnisman
Pissebedden zijn cruciale dieren voor de bodem. Ze helpen mee met het opruimen van dode plantenresten, rottend hout en bladeren. Dit peuzelen ze lekker op en poepen het dan weer uit. Hun uitwerpselen zitten vol met goede voedingsstoffen voor de bodem. Zo kunnen er weer nieuwe gezonde planten en bomen groeien. Daarnaast vervelt een pissebed elke drie weken. Dat oude huidje laat hij niet gewoon liggen. Nee, dat eet hij gewoon op!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Oerkreeft
Wist je dat pissebedden aanvankelijk zeedieren zijn? Ze horen zelfs bij de kreeftachtige. Al in de prehistorie kwamen deze dieren voor en zijn nauwelijks veranderd. Sommige van deze waterpissebedden zijn wel doorgeëvolueerd en zijn landpissebedden geworden. Maar deze evolutie is nog niet helemaal afgerond want ze hebben nog steeds kieuwen.
Gezellig dier
Omdat pissebedden kieuwen hebben en ook hun pantser waterdoorlatend is, is een vochtige omgeving nog erg belangrijk voor ze. Een droge omgeving betekent de dood. Om niet te veel vocht te verliezen zitten ze vaak met meerdere gezellig bij elkaar. Nog een grappig weetje is dat ze ondanks hun naam nooit hoeven te plassen. Ze verliezen al hun vocht al via hun pantser. Nu zul je je wellicht afvragen waarom ze dan pissebed heten. Die naam hebben waarschijnlijk ze gekregen omdat ze vroeger als medicijn werden gebruikt bij mensen met plasproblemen.
Jongen blijven bij moeder
Hun gezellige karakter begint al bij de geboorte. Na de paring vervelt het vrouwtje waardoor er een soort broedbuidel op de buik van het vrouwtje ontstaat. In deze buidel worden eitjes afgezet waar uiteindelijk nimfen uitkomen. Die blijven nog veilig een periode op de buik van moeder hangen tot dat ze een paar keer verveld zijn. Uiteindelijk zijn ze volwassen en trekken ze de wijde wereld in.
Dus: de volgende keer wanneer je een pissebed tegenkomt, kijk dan even goed en denk aan deze feitjes. En geniet van dit bijzondere diertje!
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.