'Anticonceptiepil vergoeden is leuk, maar het is lang niet genoeg'
- Nieuws
- 'Anticonceptiepil vergoeden is leuk, maar het is lang niet genoeg'
"Om zoveel mogelijk abortussen tegen te gaan, moet de anticonceptiepil terug in het basispakket", zegt de ChristenUnie. "Het is raar dat abortus wel vergoed wordt, maar dat vrouwen voor anticonceptie moeten betalen." Met dit voorstel zoeken zij de samenwerking met andere progressieve partijen. "Maar de anticonceptiepil alleen in het basispakket is nog lang niet voldoende", zegt Femke Zeven, jurist van Bureau Clara Wichmann in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Bureau Clara Wichmann dat streeft naar een betere maatschappelijke en rechtspositie van vrouwen in Nederland is in februari samen met DeGoedeZaak een rechtszaak tegen de Staat gestart. Zij vinden namelijk dat anticonceptie voor iedereen gratis moet zijn.
'Je moet altijd zelf een keuze kunnen maken'
Zij zijn het dan ook gedeeltelijk eens met het voorstel van de ChristenUnie. "De pil alleen is niet voldoende. Daarmee creëer je ongelijkheid tussen vrouwen onderling. Het ene anticonceptiemiddel is totaal niet geschikt voor de ander. Er is veel meer mogelijk dan alleen de pil, maar daar zijn veel mensen zich niet van bewust."
De kosten van de pil beginnen bij zo'n veertig euro per jaar. Dan denk je misschien: zo duur is dat toch ook weer niet? Toch kan acht procent van de vrouwen geen anticonceptie betalen. "Je moet zelf kunnen kiezen of en wanneer je kinderen wil en daar is anticonceptie het hulpmiddel voor."
"Dat is van belang vanwege het zelfbeschikkingsrecht dat we hebben, wat betekent dat je zelfstandig keuzes moet kunnen maken", zegt Zeven. "Daarnaast is er ook het economisch belang, zodat iedereen mee kan draaien in de maatschappij. De hele maatschappij heeft belang bij het goed beschikbaar zijn van de anticonceptie."
Dit land is een mooi voorbeeld
Europa loopt op dit moment behoorlijk achter op Noord- en Latijns-Amerikaanse landen als het gaat om de vergoeding van anticonceptie. In Nederland doen we wel wat, maar de vraag is volgens Zeven of het geld dat ervoor gebruikt wordt, wel goed wordt besteed.
"Het is frustrerend dat Nederland wel geld stopt in het programma 'Nu Niet Zwanger', een programma dat bedoeld is om kwetsbare mensen niet onbewust zwanger te laten worden en anticonceptie niet toegankelijk wordt gemaakt. Steek dat geld eerst in het toegankelijk maken van anticonceptiemiddelen en kijken wat er op dat moment gebeurt."
Nederland kan op dit gebied een voorbeeld nemen aan Schotland dat zelfs menstruatieproducten gratis kunnen krijgen. Zeven: "Het is een gemiste kans voor Nederland dat zij dit hier geen voortrekker van zijn."
'De staat moet het zelfbeschikkingsrecht faciliteren'
Tot nu toe komt het er nog vaak op neer dat de kosten en de verantwoordelijkheid voor de anticonceptie bij de vrouw komen te liggen. Seks is iets tussen twee mensen, dus waarom kan de condoom en andere anticonceptiemiddelen voor mannen dan niet in het basispakket worden opgenomen?
Zeven: "Als het aan ons ligt moet alle anticonceptie die mogelijk is, worden vergoed door de staat. Ook condooms en ook bijvoorbeeld sterilisatie. Daarmee trek je het gelijk en kunnen zowel de vrouw als de partner hun verantwoordelijkheid nemen."
Je hoort tegenwoordig ook steeds vaker dat de partner een deel van de kosten voor de anticonceptie betaald, maar hoe doe je dat als je single bent? "De staat moet dat faciliteren. Je moet zelf kunnen beslissen op welk moment en wat er met jouw lichaam gebeurt", aldus Zeven.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android