Binnenland
AVROTROS

Wat gebeurt er als ik niet naar IC wil? Vragen en antwoorden uit coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er als ik niet naar IC wil? Vragen en antwoorden uit coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 beantwoorden we al jouw vragen. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag behandeld door viroloog Mark Zwart en huisarts Roy Beijaert. Dit is een selectie uit alle vragen.

Video niet beschikbaar

Kun je het virus ook nog doorgeven als je al besmet bent geweest met corona?
Viroloog Mark Zwart kan daar nog geen volledig antwoord op geven, maar durft wel vooruit te denken. "Voor de andere coronavirussen (dus SARS, red.) blijkt dat het niet mogelijk is om twee keer geïnfecteerd te raken. Je krijgt het virus, je lichaam geeft een immuunreactie, en dan ben je langdurig immuun voor het virus. In Japan en China lijkt het alsof er mensen voor een tweede keer positief zijn getest, maar er is niet nauwkeurig bestudeerd wat er precies is gebeurd. Dat kan ook om foutieve testen gaan."

En dus vat Zwart het nog een keer samen: "Met wat we weten over andere virussen is het onwaarschijnlijk dat een tweede besmetting mogelijk is, maar helemaal uitsluiten kunnen we nog niet."


Lopen pakketbezorgers risico door hun werk?
Huisarts Roy Beijaert: "De veiligheid van de pakketbezorger komt denk ik minder in het gedrang dan van de ontvanger van het pakket. De bezorger laat eventueel het virus achter op een pakketje, maar goed, zolang er gezonde mensen aan het werk zijn als bezorger, gaat dat goed. Maar wat je kunt doen: pak het pakketje aan met handschoenen, en zet het ergens in de hoek voor minstens 24 uur."

In China zijn de beperkingen opgeheven, maar toch zijn er af en toe nog nieuwe besmettingen. Is het niet te vroeg?
Viroloog Mark Zwart: "Veel deskundigen vragen zich ook af of ze in Wuhan niet wat langer hadden moeten wachten. Niet iedereen die het virus draagt merkt er iets van, dus het blijft lastig om te zeggen wanneer het virus niet meer aanwezig is. Nu hebben ze in China wel één voordeel: ze maken gebruik van big data. In het Westen vinden we dat vaak een inbreuk op de privacy. Denk aan camera’s of chatberichten uitlezen. Dus ik kan mij voorstellen dat de beperkende maatregelen dan wat worden afgeschaald, omdat ze de data nog wel in de gaten kunnen houden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Wat gebeurt er als ik aangeef niet op de intensive care behandeld te willen worden?
"Het zit goed met de palliatieve zorg in Nederland", geeft Roy Beijaert aan. "Maar als je zelf aangeeft dat je niet op de IC terecht wilt komen, dan zijn er genoeg medicijnen om de pijn te verminderen en de benauwdheidsklachten te verminderen. Een andere mogelijkheid is om iemand in slaap te brengen."


Stel er is straks een vaccin, moet dat perse in je armspieren worden geïnjecteerd? Ik kan niet zo goed tegen injecties in mijn spieren.
"In principe is het zo dat de meeste vaccins onder de huid worden geïnjecteerd”, legt huisarts Roy Beijaert uit. "We zijn een beetje gewend om dat in de arm te doen, maar je zou het in principe ook in de buik kunnen doen. Eigenlijk overal."

Morgen is er weer een nieuw spreekuur in Stax&Toine tussen 15.00 en 16.00 uur. Je kunt je vragen sturen naar staxentoine@avrotros.nl.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie