Grauwe gans: 40 jaar onderzoek leidde tot deze prachtige hommage
- Nieuws
- Grauwe gans: 40 jaar onderzoek leidde tot deze prachtige hommage
Grauwe ganzen zijn er te over in Nederland. Maar, dat is niet altijd zo geweest. En als er iemand is die dat weet, dan is het wel vogelonderzoeker Berend Voslamber. Hij volgde 40 jaar 'zijn' grauwe gans en schreef er nu het boek over 'Mijn grauwe ganzen'. Vroege Vogels zocht hem op.
Video niet beschikbaar
Grauwe ganzen Merlijn
Het zijn 'zijn' grauwe ganzen. Zo voelt het voor vogelonderzoeker Berend Voslamber als hij de door hem geringde vogels ziet wandelen over de weilanden. Veertig jaar lang onderzocht hij deze soort. En leerde hoe bijzonder ze zijn. Ze hebben allemaal hun eigen karakter en weten elkaar te herkennen aan hun roep en uiterlijk.
Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw volgt hij deze gans. Dat was het moment dat de grauwe gans weer als broedvogel terugkeerde in ons land. Dat leidde tot veel vreugde. Maar die vreugde sloeg om rond 2010 toen de aantallen grauwe ganzen explodeerde en het dier steeds meer werd gezien als een overlast gevende vogel. Zijn jarenlange onderzoek leidde tot een hommage aan de grauwe gans in zijn boek 'Mijn grauwe ganzen'.
Engels raaigras
Dat de grauwe ganzenpopulatie zo explosief toenam kwam door het veranderende landschap in ons land. De akkers en weilanden boden steeds meer voedsel, mede door intensieve bemesting. Met name de zeer eiwitrijke graslanden waren en zijn nog steeds in trek bij de grauwe gans. Dankzij de verhoogde kwaliteit van gras is de groei en overleving van de ganzenkuikens groot. In een natuurgebied worden de helft of minder van alle kleine kuikens groot, in een agrarisch weiland vrijwel alle kuikens en die zijn bovendien in een veel betere conditie.
Door onze inrichting van het landschap gaat het dus zo goed met de grauwe gans, dat er nu op de gans wordt gejaagd. Iets dat grauwe gans onderzoeker Berend Voslamber met lede ogen aanziet. Want hij weet na jarenlang onderzoek dat als we willen dat het aantal grauwe ganzen in ons land afneemt, dan moet de inrichting van het landschap veranderen en moeten de eiwitrijke grasvelden plaats maken voor ruige en meer natuurlijke gebieden.
Z47, recordhouder adoptiekuikens
Een van de meest bijzondere individuen in Berends zijn boek 'Mijn grauwe ganzen' is vrouwtje Z47. Ganzen adopteren in sommige gevallen elkaars kinderen en Z47 is daar een mooi voorbeeld van. Zij maakte 2003 tot een enorm adoptiejaar. Op 22 maart liep ze nog alleen, op 5 mei liep ze met elf kuikens, twee dagen later met 32. En eind mei zelfs met zestig kuikens. Een uitzonderlijk geval van adoptie!
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.