Non-binair en een kinderwens: 'Wij zijn gewoon twee mensen die een gezinnetje willen, waarom zouden wij het niet kunnen?'
- Nieuws
- Non-binair en een kinderwens: 'Wij zijn gewoon twee mensen die een gezinnetje willen, waarom zouden wij het niet kunnen?'
Lang ging de medische wereld ervan uit dat onvruchtbaarheid onvermijdelijk is voor transgenderpersonen. Maar wat als je een transpersoon bent en een vurige kinderwens hebt? Wat voor opties heb je dan? Voor deze vraag stonden Ryan en David Paul Ramharak, zij schuiven aan in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De familie Ramharak valt nog buiten de norm in de Nederlandse maatschappij. Ryan heeft jaren geleden de transitie gemaakt van vrouw naar een lichaam met beide aspecten. Zelf ziet Ryan zich als non-binair en gebruikt die/diens als aanspreekvormen. David Paul is diens partner, ze zijn een paar weken geleden getrouwd.
Vragen
Omdat Ryan een baard heeft, wordt er door de maatschappij snel aangenomen dat die een man is. Wanneer ook nog duidelijk wordt dat die zelf hun kind wil gaan dragen, komt er ongeloof. Vragen zoals 'Maar hoe werkt dat dan?', 'Waarom niet adopteren?' en 'Gaat dat niet raar zijn, een man met een zwangere buik?' krijgt de familie Ramharak over zich heen.
Waarom zouden wij het niet kunnen?
"Wij zijn gewoon twee mensen die een gezinnetje willen, zoals ieder ander, waarom zouden wij het niet kunnen?" vertelt Ryan. David Paul vult aan: "Het is belangrijk dat anderen, ook mensen uit de transgemeenschap, het gevoel krijgen dat zij dit kunnen doen." Daarom hebben Ryan en David Paul besloten om een documentaire te maken dat hun proces vastlegt richting hun kinderwens, in de hoop mensen te kunnen onderwijzen hierin, zodat het de norm wordt.
Sceptisch
Hoewel er uit de omgeving sceptische vragen komen en ongelovige blikken, vertellen Ryan en David Paul dat het daar niet stopte. Ook medici moeten nog wennen aan een familie zoals zij zijn. Zo vertelde Ryan dat die tijdens diens transitie veel zelf moest doen: "Ik moest zelf op zoek gaan naar verhalen van mensen, die ook transgender waren en ook een eigen kinderwens hadden. Hun ervaringen had ik nodig. Verder moest ik ook zelf zorgen dat ik de juiste artsen kreeg die mij konden helpen in de transitie zoals ik het uitgestippeld had." Op de vraag van presentator Natasja Gibbs of dat niet vermoeiend was, reageerde Ryan: "Ja, maar je moet wel."
De transitie zelf was niet het enige waar ze op stuitten in de medische wereld. David Paul vertelt hoe het was toen zij voor het eerst naar de gynaecoloog gingen: "Ze zagen eigenlijk twee mannen bij de receptie. Ze vertelden ons dat wij bij de gynaecologieafdeling waren, we stonden dus bij de verkeerde receptie wilden ze eigenlijk zeggen. Toen wij vertelden dat we inderdaad een afspraak hadden bij de gynaecoloog voor Ryan, kwam het besef pas dat het inderdaad ook op deze manier kon."
Kinderwens
Maar is die kinderwens er eigenlijk altijd geweest? "Eigenlijk niet," geeft Ryan toe. "Ik heb heel lang gedacht dat ik geen moeder wilde worden. Totdat mijn zus een kindje kreeg. Toen dacht ik er anders over. Ik wil nog steeds geen moeder worden, maar ik wil ouder worden."
En hoe zat dat bij David Paul? "Ik ben homoseksueel, dus toen ik uit de kast kwam, dacht ik altijd dat mijn enige optie adopteren was. Maar adopteren was iets wat ik niet wilde doen. Ik ben zelf geadopteerd, en ik ben heel blij dat ik ben geadopteerd, maar daardoor kijk ik er ook wel anders naar. Ik heb veel liever dat een kind opgroeit met zijn biologische ouders. En nu blijkt dat wij dat ook kunnen doen!"
Ik wil nog steeds geen moeder worden, maar ik wil ouder worden.
De Nieuws BV gaat hun reis volgen. Ryan en David Paul zullen vaker komen aanschuiven gedurende hun proces. Ook leggen ze alles vast in hun documentaire. Hopelijk eindigt de familie Ramharak op een roze wolk omdat hun wens in vervulling is gegaan. Wil je de familie Ramharak steunen? Dat kan via: http://gofundme.com/f/documentaire-baba-amp-papa