Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: eerste Bondfilm

foto: wiki commonsfoto: wiki commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: eerste Bondfilm

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 5 oktober 1962, verscheen de eerste James Bond-film.

"Bond, James Bond." 55 jaar na de première van de eerste Bondfilm, Dr. No, is deze uitspraak nog altijd overal ter wereld bekend. De allereerste acteur die James Bond speelde was Sean Connery. Aan zijn zijde schitterde Ursula Andress als eerste Bondgirl: Honey Ryder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De schrijver van de Bond-boeken, Ian Flemming, is geestelijk vader van de spion die zijn Martini alleen 'Shaken, not stirred' drinkt. Flemming begon in 1953 aan zijn eerste boek over Bond. In totaal schreef hij veertien keer over de spion. De echte Bondgekte, die na 1962 ontstond, zou de schrijver zelf echter nooit meemaken. Hij stierf in 1964.
Inmiddels zijn er 26 films gemaakt en de huidige '007', Daniel Craig, is de zevende Bond-acteur. Niet elke acteur is even bekend geworden: George Lazenby speelde de Britse womanizer in slechts één film. Daarna werd het stil rond de acteur.

Dat was toen, dit isnu.

Ster advertentie
Ster advertentie